Sabtu, 7 Mac 2015

BINGKA SUKUN

Assalamualaikum..
Saya memang suka membingka bila ada bahan-bahan yang sesuai dengannya...Tapi dah jadi kebiasaan saya juga, kalau buat bingka berunsurkan buah, biasanya buah tersebut tak sempat berusik sampailah jadi masak ranum...huhuuu, makanya terpaksa bertindak pantas untuk diolah sesuatu...

Buah sukun bila dah masak ranum bau harum je...jadi bila dah dijadikan bingka, baunya pun masih cam tu lah, wangi..Hanya penggemar kuih2 tradisional je yang boleh menjiwainya..betul tak..

BINGKA SUKUN
Resepi;am66

Bahan-bahan
400-500 gm buah sukun [yang lembik diblender dengan sedikit air]
200 gm tepung gandum
180 gm gula
300 ml santan
4-5 biji telur
1 sk esen vanilla
1 sk garam
Sedikit pewarna kuning
Sedikit bijan [jika suka]


Cara
1.Semua bahan dikacau rata sehingga gula larut dan tepung tidak bergentel.
2.Lenser loyang/ acuan dengan sedikit butter/minyak masak.
3.Tuang ke dalam loyang, ditaburkan sedikit bijan dan dibakar di dalam oven dengan suhu 180-200 darjah C selama 45 minit.
4.Biarkan sejuk barulah dipotong.


5 ulasan :