Selasa, 24 Mac 2015

LENGKONG MERAH


Assalamualaikum
Agak-agaknya, ada ke tak orang yang tak gemar makan lengkong simple macam ni ye...mesti ada kan...Saya anggap lengkong simple macam ni adalah pencuci mulut yang sangat enak untuk dinikmati, lebih2 lagi ada terselit bau sirap ros dan aroma pandan yang harum  ... Mentelahan pulak cuaca yang sangat panas beberapa minggu yang lalu [menu sebulan yeng lepas]..

Sengaja saya selitkan resepinya di sini walau nak menghasilkannya terlalu mudah..dalam sebulan ni dah banyak kali saya buat, especially untuk disajikan buat ayahanda tersayang yang sedang terlantar uzur..Menu2 yang mudah hadam macam ni memang sesuai sangat untuk insan2 seusianya.Selamat menjamu selera..
Jumpa laagi..
LENGKONG MERAH

Bahan-bahan
10 agar-agar kering/ tali
4 cawan air
1/2 cawan gula
Sirap merah ros, secukupnya
1 helai daun pandan

Cara
1.Satukan agar kering bersama air, daun pandan dan sirap ros ke dalam periuk.Masak dengan api sederhana.
2.Masukkan gula apabila agar2 mulai hancur.Teruskan mendidih.
3.Sediakan bekas, dan tuang.
4.Sejukkan