Isnin, 9 Mac 2015

AYAM PANGGANG

 Assalamualaikum
Tengoklah aksi ayam panggang ni..heeee..seketul duduk dalam pinggan.Gaya ni je la yg boleh dipamerkan.Masa ni x sabar2 nak makan, perut dah bekeroncong.

Tq Hairul kerana berkongsi resepi.Satu lagi jangan lupa, pastikan ayam yang dipanggang betul2 masak di sebelah dalamnya.Maybe bole adjust api oven untuk elakkan dari menjadi kurang masak.
AYAM PANGGANG
Resepi asal; Kak Raja
Sumber;Hairul

Bahan-bahan
1ekor ayam, rebus bulat2 dan tos
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar madu
2sudu teh garam
50 gm butter
2sudu besar serbuk lada hitam

Cara
1.Kisar bawang besar, bawang putih, halia.
2.Satukan semua bahan-bahan lain [kecuali butter], campur dengan bahan kisar.
3.Lumur pada ayam dengan rata, luar dan dalam  dan perap 1-2 jam.
4.Sapu butter dipermukaan kulit dan celah2 kulit.
5.Panaskan oven 120 darjah C, bakar dalam 40 minit.Air perapan ayam disapukan atas ayam semasa membakar.
6.Tabur lada hitam atas ayam.
7.Boleh keluarkan ayam bila nampak kulit dah garing.
8.Semasa hidang letak sambal cili [cili merah, bawang putih, halia, cuka kemudian blend] atau sambal kicap jika nak.Letak telur rebus, salad dan timun sebagai hiasan.