Khamis, 3 Oktober 2013

MARSHMALLOW MUFFINS


Assalamualaikum
Mungkin dah start panas enjin untuk ngupdate blog ni kot...[dlm hati.. ].. kotnyelah ye....harap2 gitulah.Hari2 maunya teringat kat blog gagah tak seberapa ni..tapi  bagai terasa kekangannya..
Lama tak bukak cerita mufin..lama ke/..entahlah.
Terkesan dari membelek-belek buku mufin yg dibeli kat Pesta Buku di PWTC ari tu [tak gi pun, kirim je..uhhh] nampak resepi ni, teringat pulak ada marshmallow, teringat jugak pesan Si Kecik minta saya buat mufin time saya demam bulan 7 hari tu..langsung terus saya kisah..Dalam hati masa tu tertanya2..boleh gak marshmallow menyelam dalam muffin ni ye...

Hasilnya muffin terasa lembut2 dan liat bila tergigit pada isi marshmallow..Zahir muffin, tengok je pd gambar2 tu..itulah dia keistimewaannya..Muffin ni tahan lama pada suhu bilik.Hampir seminggu saya biarkan baki mufin begitu saja.Mungkin pengaruh marshmallow...mungkin.... 

MARSHMALLOW MUFFINS
Recipe;BOOK LOVE FOOD

Ingredients; [Makes  12]
70 g butter
275 g plain flour
6 tbsp cocoa powder
3 tsp baking powder
85 g caster sugar
100 g milk chocholate chips
55 g multicoloured mini marshmallows
1 large egg, beaten
300 ml milk

Method;
1.Line a 12 cup muffin pan with muffin paper cases.Melt the butter in a pan.
2.Sift the flour, cocoa and baking powder together into a large bowl.Stir in the sugar, chocholate chips and marshmallow untill thoroughly mixed.
3.Whisk the egg, milk and melted butter together in a separate bowl, then gently stir into the flour to form a stiff mixture.Divide the mixture evenly between the muffin liners.
4.Bake in a preheated oven, 190' C, for 20-25 minutes or until well risen and golden brown.Remove from the oven and cool in thr pan for 5 minutes, then place on a wire rack to cool completely.


13 ulasan :

Mel berkata...

assalam. Moga pasni laju2 update blog..menantikan hidangan hebat dari blog kak rohah ni..minggu lepas baru buat muffin coklat. pasni boleh try letak marshmallow plak.

zana fahmi berkata...

Selamat kembali...eh..kembali dr mana eh? hehe..jgn perap lama2 buku masak tu. jgn jd mcm kakpb beli buku masak kat pesta buku, buat koleksi. nak mencubanya kena tunggu mood mari!!

asyifa mustaffa berkata...

Sama la kak...sy pun ada time rajin dan malasnya nak update...

Nmpk simpel resepinya tu...tp nak kena bli mamallow la plak...

fazianbatrisyia berkata...

sedapnya. anak2 mesti suka...choc + marshmallow

Norhayati Mohd Ramli berkata...

Salam ...Rohah
Kembali bersiaran moga lepas ni makin banyak N3 terbaru dari blog Rohah.
Menarik boleh cuba ni sebab masih ada stock marshmallow.

Tina Othman berkata...

Bestnya muffin, siap ada marshmallow yg buat lg menarik tu

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam rohah.. nampak sedap sangat muffin tu bila ada rekahan mcm tu.. kat rumah pun ada marsmallow mini.. kalau ada kerajinan bolehlah mencuba..

tun_telani berkata...

Salam kak rohah.. alahai bestnyer nampak.. mashmallow halal susah nk cari, aritu beli kt bakery sepeket 8inggit. huhu

Rohah berkata...

aah tun mahal sikit.akk beli rm6klu x silap sepeket.tu pun si kecik ni nk mkn..pastu ada balance..

Kak Nik Ja berkata...

dekat supermarket hari tu ade jugak nampak marshmellow yg di tulis halal dari negara lain...was2 lak nak makan...dekat bakery pun biasanya yg halal dtg dari pakistan nyer...kenapa msia tak de keluarkan marshmellow halal ekk?
nampak sedap muffin tuh!

ummiaisyah berkata...

ni la mafin yg paling sedap di mataku!!!! 100 kali like ni!!

ady berkata...

salam
wow sedapnye muffin MARSHMALLOW

Toko Online Khusus Dewasa berkata...

I like it muffin MARSHMALLOW
Thanks sis infonya!