Selasa, 30 Julai 2013

IKAN BAWAL MASAK CUKA; MALAYSIAN FOOD FESTIVAL [KL Selangor]

Assalamualaikum..
Ikan dimasak cuka merupakan menu kegemaran saya walaupun simple je bahan-bahannya.Menu ni sedap jika menggunakan ikan yang mempunyai isi tebal ataupun spesis besar..untuk kuah pulak, terpulanglah pada citarasa masing2, mungkin ada yang gemarkan kuah yang agak banyak.Tetapi sesetengahnya gemarkan kuah yang agak kering.


Hidangan ni saya buat untuk makan sahur, memang sedap bergandingan dengan nasi panas.Tak pasal2 macam nak tambah nasi je...issshhh.
JOM  masak..


IKAN BAWAL MASAK CUKA
Resepi; Rohah

Bahan-bahan;
1 ekor ikan bawal emas
1 labu bawang besar- hiris
1 labu bawang besar- belah 4
5 ulas bawang putih- hiris
4 cm halia- hiris
2 tangkai cili besar hijau/ merah- belah/tidak putus
1 sudu kecil biji sawi
1//4 cawan cuka- boleh kurangkan
Air secukupnya
Garam
Gula 
Minyak masak

Bahan-bahan;
1.Lumurkan ikan bersama serbuk kunyit dan garam.Goreng dan ketepikan.
2.Tumiskan hirisan bawang besar, bawang putih dan halia, kacau sekejap kemudian masukkan bawang besar [belah 4] dan biji sawi.
3.Masukkan air dan cuka.Renehkan.
4.Masukkan ikan dan cili besar, kacau rata dan biarkan didih menggunakan api sederhana.
5.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa, matikan api.


"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, KL Selangor Month hosted by Shannon of Just as Delish"

2 ulasan :

Amie berkata...

Enak temen Rohah... aku kok kayaney sitik temen ngeterkey panganan nang MFF, adeehhh asyik melapis dino2 saiki

rahel berkata...

Waaa....terbayang bayang akan isi ikan bawal yang lembut itew....haisss kecur dah.