Selasa, 10 Februari 2015

RED VELVET



Assalamualaikum
Jumpa laagiiii....Publish kek red velvet yang sedap sangat.Abaikan ketidakkeruan gaulan kek yang terhasil tu ye..HIIHII..Belang2 sudah macam zebra, tak cukup rata kot tukang masaknya masa mengadun kek ni..erghhhh..

Apapun tq buat kak Azie atas resepi yang dipanjangkan dalam blognya.Saya tak bole lama2 ngadap lappy, keadaan tak mengizinkan..jumpa laagi ye..bye bye..

RED VELVET
Sumber; Azie

Bahan-bahan
2 1/2 cawan all purpose flour
1 sk garam
2 sudu besar cocoa powder [resepi asal 1sk]
1 1/3 cawan vegetable oil [resepi asal 11/2 cawan]
1 cawan buttermilk- suhu bilik [atau 1 sb jus lemon tambah 1 cawan susu]
2 sudu besar red food colouring
1 sk vanila extract
2 biji telur gred A, suhu bilik
1 1/4 cawan gula kaster [resepi asal 11/2 cawan]
1 ski white distilled vinegar
1 sk baking soda

Cara-cara
1.Pukul minyak dan gula sehingga sebati dan masukkan telur, pukul lagi sehingga kembang dan ringan selama 2-3 minit.
2.Satukan dan ayak tepung gandum, serbuk koko dan garam.
3.Dalam mangkuk lain, satukan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila.
4.Menggunakan kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang seli dengan larutan buttermilk dimulai dan diakhiri dengan tepung [masukkan 1/2 tepung dulu, kemudian semua buttermilk dan seterusnya semua tepung yang masih berbaki].
5.Dalam 1 mangkuk kecil, campurkan cuka dengan baking soda.Campuran akan berbuih atau berbusa.Dengan segera tuang ke dalam adunan dan terus kaup balik.
6.Masukkan adunan ke dalam loyang bulat saiz 9 inci dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 darjah C selama 20-30 minit.[Kami hanya membakar selama 25 minit untuk 2 loyang]
7.Setelah masak, biarkan kek sejuk di dalam loyang 10 minit.Kemudian keluarkan kek dan sejukkan sepenuhnya di atas redai.
8.Akhir sekali balut kek dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk sekurang kurangnya 1 jam atau sehingga semalaman untuk memudahkan proses menghias kek.[tak ikut langkah ni pun tak apa]

BEST EVER CREAM CHEESE FROSTING
Bahan-bahan
8 oz cream cheese, sejuk
5 sudu besar butter, lembut [70.8g /2.5oz]
2 sudu kecil vanilla extract
2 cawan gula aising, ayak

Cara
1.Putar cream cheese dengan butter dan vanilla extract sehingga sebati.
2.Sedikit demi sedikit, masukkan gula ising sehingga mencapai konsistensi dan kemanisan yang disukai
3.Simpan di adalam peti sejuk sehingga agak stiff sebelum menggunakannya.Boleh disinpan di dalam peti sejuk sehingga 3 hari

9 ulasan :

Nooriah Abdullah berkata...

kaknoor baru merancang nak buat rvc utk cny ni tempahan orang, boleh try resepi ni jugak kalau ok kan..

fazian batrisyia berkata...

Sedapnya kalau dapat sepotong...

kayumaniskorner563 berkata...

sedap nyer.......

rahel berkata...

Tekak kita pun teringin sangat nak mamam kek red velvet ni....sedapnye...

cheq da berkata...

Sedapnya kak rohah..terliur nk mkn red velvet la plak

ninest123 berkata...

oakley sunglasses, air max, sac longchamp, tiffany and co, polo ralph lauren outlet, nike free, chanel handbags, longchamp, replica watches, longchamp outlet, louis vuitton outlet, ralph lauren pas cher, nike free, nike air max, replica watches, gucci outlet, kate spade outlet, tory burch outlet, nike roshe run, polo ralph lauren outlet, louboutin outlet, louis vuitton, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, uggs on sale, tiffany jewelry, louis vuitton, christian louboutin outlet, ugg boots, air jordan pas cher, nike outlet, longchamp pas cher, michael kors, burberry, louboutin shoes, louboutin pas cher, louboutin, oakley sunglasses, jordan shoes, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, longchamp outlet, louis vuitton, ugg boots, oakley sunglasses, prada handbags, nike air max, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses

ninest123 berkata...

true religion jeans, converse pas cher, nike air max, nike roshe, coach purses, north face, nike air max, abercrombie and fitch, coach outlet, ralph lauren uk, tn pas cher, michael kors outlet, michael kors, ugg boots, timberland, vanessa bruno, nike blazer, nike free run uk, replica handbags, nike air max, ugg boots, michael kors outlet, hermes, new balance pas cher, ray ban uk, coach outlet, oakley pas cher, sac guess, air force, burberry outlet online, michael kors, true religion jeans, ray ban pas cher, michael kors outlet, michael kors, michael kors, burberry, lululemon, michael kors outlet, hollister pas cher, north face, true religion outlet, mulberry, michael kors outlet, hollister, lacoste pas cher, vans pas cher, hogan, kate spade handbags, true religion jeans

ninest123 berkata...

baseball bats, nike roshe, vans, oakley, soccer jerseys, ray ban, mcm handbags, converse outlet, lululemon, wedding dresses, mont blanc, timberland boots, instyler, longchamp, chi flat iron, insanity workout, hollister, beats by dre, nike air max, valentino shoes, babyliss, ralph lauren, abercrombie and fitch, ghd, soccer shoes, nike trainers, birkin bag, herve leger, north face outlet, gucci, celine handbags, converse, north face outlet, hollister, iphone cases, p90x workout, asics running shoes, mac cosmetics, giuseppe zanotti, hollister, reebok shoes, ferragamo shoes, nike huarache, nike air max, new balance, louboutin, nfl jerseys, bottega veneta, vans shoes, jimmy choo shoes

ninest123 berkata...

hollister, canada goose, moncler outlet, swarovski crystal, canada goose, doudoune canada goose, lancel, swarovski, canada goose, canada goose uk, thomas sabo, sac louis vuitton pas cher, wedding dresses, moncler, moncler, toms shoes, montre pas cher, karen millen, links of london, ugg boots uk, moncler, moncler, barbour, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose outlet, pandora jewelry, pandora charms, pandora jewelry, supra shoes, louis vuitton, louis vuitton, moncler, coach outlet, marc jacobs, ugg,uggs,uggs canada, ugg pas cher, canada goose outlet, louis vuitton, moncler, juicy couture outlet, bottes ugg, barbour jackets, canada goose, pandora charms, louis vuitton, moncler, replica watches, juicy couture outlet