Selasa, 10 Februari 2015

RED VELVET



Assalamualaikum
Jumpa laagiiii....Publish kek red velvet yang sedap sangat.Abaikan ketidakkeruan gaulan kek yang terhasil tu ye..HIIHII..Belang2 sudah macam zebra, tak cukup rata kot tukang masaknya masa mengadun kek ni..erghhhh..

Apapun tq buat kak Azie atas resepi yang dipanjangkan dalam blognya.Saya tak bole lama2 ngadap lappy, keadaan tak mengizinkan..jumpa laagi ye..bye bye..

RED VELVET
Sumber; Azie

Bahan-bahan
2 1/2 cawan all purpose flour
1 sk garam
2 sudu besar cocoa powder [resepi asal 1sk]
1 1/3 cawan vegetable oil [resepi asal 11/2 cawan]
1 cawan buttermilk- suhu bilik [atau 1 sb jus lemon tambah 1 cawan susu]
2 sudu besar red food colouring
1 sk vanila extract
2 biji telur gred A, suhu bilik
1 1/4 cawan gula kaster [resepi asal 11/2 cawan]
1 ski white distilled vinegar
1 sk baking soda

Cara-cara
1.Pukul minyak dan gula sehingga sebati dan masukkan telur, pukul lagi sehingga kembang dan ringan selama 2-3 minit.
2.Satukan dan ayak tepung gandum, serbuk koko dan garam.
3.Dalam mangkuk lain, satukan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila.
4.Menggunakan kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang seli dengan larutan buttermilk dimulai dan diakhiri dengan tepung [masukkan 1/2 tepung dulu, kemudian semua buttermilk dan seterusnya semua tepung yang masih berbaki].
5.Dalam 1 mangkuk kecil, campurkan cuka dengan baking soda.Campuran akan berbuih atau berbusa.Dengan segera tuang ke dalam adunan dan terus kaup balik.
6.Masukkan adunan ke dalam loyang bulat saiz 9 inci dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 darjah C selama 20-30 minit.[Kami hanya membakar selama 25 minit untuk 2 loyang]
7.Setelah masak, biarkan kek sejuk di dalam loyang 10 minit.Kemudian keluarkan kek dan sejukkan sepenuhnya di atas redai.
8.Akhir sekali balut kek dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk sekurang kurangnya 1 jam atau sehingga semalaman untuk memudahkan proses menghias kek.[tak ikut langkah ni pun tak apa]

BEST EVER CREAM CHEESE FROSTING
Bahan-bahan
8 oz cream cheese, sejuk
5 sudu besar butter, lembut [70.8g /2.5oz]
2 sudu kecil vanilla extract
2 cawan gula aising, ayak

Cara
1.Putar cream cheese dengan butter dan vanilla extract sehingga sebati.
2.Sedikit demi sedikit, masukkan gula ising sehingga mencapai konsistensi dan kemanisan yang disukai
3.Simpan di adalam peti sejuk sehingga agak stiff sebelum menggunakannya.Boleh disinpan di dalam peti sejuk sehingga 3 hari