Rabu, 2 Julai 2014

BENGKANG NANGKA

Assalamualaikum..
SALAM RAMADHAN semua..semoga kita semua dalam keberkatannya.Sekejap je dah masuk ramadhan yg ke-4..saya percaya ibu2 semua tengah sibuk kat dapur waktu ni, menunaikan tanggungjawab penyediaan juadah...selamat berbuka lah nanti ye..

Nak share resepi kuih Bengkang nangka kali ni.First time jugak saya buat ni.Saje nak rasa, sebab banyak stock nangka madu dari kampung.Haruman nangka memang mengaum satu dapur...Asli dari jackfruit...hihiii..Bukan menu juadah puasa ni, tapi dah buat beberapa hari sebelum datangnya ramadhan hari tu...
Jumpa laaagii..
BENGKANG NANGKA
Olahan;makcikkantin
Sumber;Maisya [tiada link]

Ingredients;
2 eggs
2 cup coconut milk [1 thick coconut milk  + 1 cup water]
1 cup plain flour
1/3 cup corn flour
1/2 cup sugar
1/2 teasp salt
3-4 pcs nangka [jackfruit]
yellow colouring [optional]

Method;
1.Mix all ingredient and blend till smooth.
2.Poor in baking pan and bake @ 200 C, 30-45 mins or until skewer comes out clean.

5 ulasan :

fazianbatrisyia berkata...

sedapnya...cantik pulak tu

Immanuel Kabuhung berkata...

Halo, Apa kabar?

Salam kenal dari kami myTaste Indonesia.

Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

Selamat menunaikan Ibadah Puasa

Amie berkata...

Selamat berpuasa Rohah...... buko opo iki dino. Ayu temen bengkng nongkoney kuwi... mesti enak rasaney, wangi meneh.

syapex ( Wan Muhammad Syafiq ) berkata...

menariknya bingka nangka ni...
x pernah jumpa lg..

Siti Asmah Md Yusof berkata...

Salam ramadhan kak ;)Mmg menarik hati bengkang nie!!!