Khamis, 29 Ogos 2013

PINEAPPLE ROLLS


Assalamualaikum..
Masih dalam bulan syawal dan mood raya kan...Meh kuarkan biskut tart yang sangat sedap..lebih2 lagi bila disua ke mulut ketika masih suam2..Tq Rahel kerana sudi kongsikan resepi Chef Alan Ooi ni..berbaloi2 sedapnya..

Untuk inti jem nenas saya guna yang ready made,..sebab malas sangat time tu nak ngupas2 nenas..urmm..Next time try resepi lain pulak.Kiranya baru first time merajinkan diri menggulung sendiri tat ni, biasanya tunjuk je..

PINEAPPLE ROLLS
Resepi; Chef Alan Ooi
Sumber; Rahel

Bahan A
220 gm mentega
60 gm icing sugar [diayak]

Bahan B
1/2 tsp vanilla essence
1 biji telur [ambik yang kuning je mcm Rahel]

Bahan C
250 gm tepung gandum [kalau boleh ayak sampai 3x]
60 gm tepung jagung
30 gm tepung susu

Glazing; 2 kuning telur

Cara membuat;
1.Sebatikan bahan A.Tambahkan bahan B.Gaul rata.Masukkan bahan C.Uli hingga menjadi doh lembut.
2.Tekankan ke dalam acuan tat gulung.Letak jem nenas.Gulung kemas.Susun dalam dulang pembakar yang telah digris atau diletak baking paper.Sapukan kuning telur.
3.Bakar dalam oven pada suhu 165 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit.

Inti Nenas
500 gm nenas
150 gm gula
2 kuntum bunga cengkih

Cara membuat;
1.Buang kulit nenas, potong kecil.Blend hingga halus.
2.Masak nenas, gula dan bunga cengkih sehingga pekat.
3.Biarkan sejuk, buat bentuk bujur.


10 ulasan :

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Rajinnya Rohah menggulung tart... gebu jer tengok tart nenas tu, memang sedap makan waktu suam2 gitew :D

Mel berkata...

rajinnya kat rohah menggulung tart..kena perabih cepat tu..

FnF Simple Life berkata...

wow... tat nenas home made... sedap tuu

fazianbatrisyia berkata...

sy penah try sekali jek buat...tiap2 thn sy order jek kakak sy buatkan.

Sury Abil berkata...

X sempat mgulung thn ni..sempat lagi kalau nk buat ni..kan..

syapex berkata...

tak pernah lg bt tart nanas...
tp bila tgk tart yg akak bt ni memang tergoda...

Asyifa Mustaffa berkata...

Pnah buat thun lepas...tp repui la kak...resepi dr blogger pemes gak...bg sy adunan yg dia buat x menepati citaras sy...nnti sy nak try resepi ni plak...:-)Penah buat

kayumaniskorner563 berkata...

sdp nyer tat nenas........

tun_telani berkata...

Ooo.. tat nenas rupa2nya, tgk pineapple roll, ingatkan roti gulung inti nenas.. hihi...
thn ni akak tun buat tat nenas, jd tun x buat dh.

Melly Octaviana berkata...

Tat nenas kan memang fav all the time,tak bisa tergantikan.. suka makan tat nenas tapi malas mau buat nya..hehehe