Salam petang ...
Lenguh juga menguli pepagi hari, tapi berbaloi..., habis sepagi itu juga pau yang aku gentel..Sukatan resepi Pau Kacang Merah ni saya ambil dari blog Rahel (ikut sukatan Pau Pulut Hitam), cuma saya gantikan pulut hitam dengan kacang merah, tapi intinya bukan kacang merah tau sebaliknya saya guna inti coklat.Inti coklat tu merupakan resepi topping untuk Kek Black Beauty Chocholate Cake.Mudah je kan, tak payah susah2 nak beli sebab cepat nak sediakan.
PAU KACANG MERAH
Adaptasi dari: Pau Pulut Hitam (sumber dari Rahel)
Sumber asal: Majalah Sedap
Bahan-bahan:
225 tepung pau (saya guna tepung superfine/ halus)
50gm kacang merah kisar (Dicuci, toskan, jemur terlebih dahulu, kemudian kisar)
1 ½ sudu teh yis segera
15gm tepung susu
50gm gula kastor
1 putih telur
115 air sejuk dari peti sejuk
20gm shortening
Cara:
1.Campur tepung pau, tepung pulut hitam, yis, tepung susu dan gula kastor.Gaul rata.Tambahkan putih telur dan air sejuk sedikit demi sedikit sambil diuli hingga sebati.Tambahkan shortening.Uli sehingga elastic.Diamkan selama 30 minit.(Saya tutup doh dengan plastik wrap).
2.Kempiskan adunan.Timbang masing-masing 30gm.Bulatkan.Diamkan selama 10 minit.Canai nipis.Beri inti.Bentuk bulat.
3.Alas dengan kertas minyak atau cawan kertas.Diamkan lagi selama 30minit.
4.Kukus selama 8 minit.
Inti coklat:
resepi:Chef Zubaidah
Sumber:Maklang, Yatie
Bahan inti coklat:
½ cawan serbuk koko
1 cawan gula
2 ½ cawan air
½ cawan tepung jagung
2 sudu besar marjerin/ butter
Cara:
Masuk semua bahan dalam bekas dan masakkan atas dapur dengan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau.Bila dah siap sejukkan sebentar.