Isnin, 24 Ogos 2015

ALHAMDULILLAH..SYUKUR PADAMU YA RABB

Gambar; Ihsan google

Assalamualaikum..

Syukur atas segala nikmat yang Allah beri...Nikmat kecil mahupun besar adalah atas perancangan dan kehendakNya..
Alhamdulillah pada musim ini kami bakal menjadi dhuyufurrahman menjelang slps tgh mlm ini.Doakan untuk kami agar urusan kami ke Tanah Suci Mekah dipermudahkan Allah dan in shaaAllah membawa pulang kemabruran Haji kami..Aamiin..
Di kesempatan ini juga, saya ingin memohon sejuta kemaafan kpd semua rakan Damai Qalbu di sepanjang ukhuwah kita di sini. Maafkanlah segala kekurangan yang ada selama ini.
Mohon keberkatan dari kalian kerana sebahagian dari kalian adalah rakan maya yang saya kasihi...

Jumpa lagi, in shaaAllah...

Khamis, 20 Ogos 2015

SANAH HELWA.....🎂


Assalamualaikum

Selamat hari ulangtahun kelahiran buat Mail...
Semoga menjadi anak yg soleh, berjaya dunia akhirat...
Tertunai juga dia nak kek padang bola sepak...alhamdulillah...
resepi kek kita update lain masa ye...in shaaAllah





Rabu, 29 Julai 2015

SANAH HELWA untuk anakanda berdua....

Assalamualaikum..
Macam biasa 2 beradik ni time ketibaa hari ulangtahun kelahirannya, pasti di rai bersama walaupun hanya sekadar menjamu sebiji kek sesama kami je....tarikh lahir mereka berdua beza seminggu je..
Kali ni pun masih konsep kek kedai...alahaii siannya...ummi tak bersedia nak membaking masa tu...In shaALLAH di lain masa lah ye...
Doa seorang ibu, mudah mudahan anak2 ini menjadi anak yang soleh dan solehah, berjaya dunia dan akhirat...di panjangkan usia dan sentiasa dalam rahmat Allah s.w.t.
Aamiin...

Selasa, 28 Julai 2015

SALAM LEBARAN...MAAF ZAHIR dan BATIN BUAT SEMUA

Assalamualaikum...
Salam kemaafan buat semua yang mengenali terutama rakan2 bloger.Halalkan segala resepi yang telah dishare..semoga mendapat ganjaran yang besar..

Tahun ni tahun pertama saya berhari raya tanpa kedua ibubapa yang dikasihi....Hilang sudah nikmat mencium tangan kedua insan yang banyak berjasa dan membesarkan kita...Jauh di sudut hati, terasa kehilangan besar bagi saya..

Buat kita semua, semoga dapat bertemu lagi di ramadhan dan Hari Raya di tahun hadapan..aamiin...


Khamis, 18 Jun 2015

SALAM RAMADHAN



Assalamualaikum...

اَللَّهُمَّ أَظلَّ شَهْرُ رَمَضَان وَحَضَرَ فَسَلِّمْهُ لِيْ وَسَلِّمْنِي فِيْهِ وَتُسَلِّمْهُ مِنِّيْ اَللَّهُمَّ ارْزُقْنِيْ صِيَامَهُ وَقِيَامَهُ صَبْرًا وَاحْتِسَابًا وَارْزُقْنِي فِيْهِ الْجَدَّ وَالْاجْتِهَادَ وَالْقُوَّةَ وَالنَّشَاطَ وَاَعِذْنِي فِيْهِ مِنَ السَّأَمَةِ وَالْفَتْرَةِ وَالْكَسْلِ وَالنُّعَاسِ وَوَفِّقْنِيْ فِيْهِ لِلَيْلَةِ الْقَدْرِ وَاجْعَلْهَا خَيْرًا لِيْ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ. آمين.

Ya Allah,  naungilah (lindungilah) dan hadirkanlah bulan Ramadan.  Lalu hantarkanlah Ramadhan kepada kami,  sampaikan kami padanya, dan terimalah (amal-amal) kami. Ya Allah,  berilah kami rezeki untuk berpuasa dan bangun malam pada bulan Ramadan dengan sabar dan tanpa penat. Berilah kami rezeki untuk bersungguh-sungguh, menekuni, kuat, dan bersemangat pada bulan Ramadhan.  Jauhkan kami dari kejenuhan,  kelemahan,  kemalasan dan rasa ngantuk pada bulan Ramadan.  Berilah kami pertolongan untuk (bertemu) lailatul-qadar dan jadikan ia lebih baik dari seribu bulan.  Amin...

Selasa, 9 Jun 2015

PASTINYA AKU MERINDUIMU...


Assalamualaikum...
==ALFATIHAH==
1937-2015
25 Mei 2014 Bonda tercinta Siti Asiah telah pergi menemui Illahi.
24 Mei 2015 ayahanda tercinta Hj Rahmat telah menyusul pergi menemui penciptaNya.
Setahun ayahanda dan bonda terpisah di dunia, moga kali ini bertemulah almarhum/almarhumah di taman syurga abadi dgn rahmat kasih sayangMu ..Aamiin
Semoga Allah ampuni segala dosa2 mu dan berada di sisi para assolihin.
Alfatihah..

Buat pengunjung Damai Qalbu, maafkan saya kerana lama sudah saya tak bersiaran. semoga selepas ini dapat meneruskan hobi masa lapang ni lagi selepas ini,inshaa Allah..
                                                                    Jumpa lagi...

Selasa, 12 Mei 2015

NASI DAGING UTARA vs AIR ASAM

Assalamualaikum...
Bersua kembali ...selamat menjamu selera..

NASI DAGING UTARA
Sumber;dZana

Bahan-bahan
1 kilo daging batang pinang, dipotong sebesar kotak mancis
1 kilo beras basmathi, bersih dan toskan
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak masak
3 sb planta
1 tin tomati sup kimball, boleh ganti dengan sos tomato beberapa sudu besar
3 sb rempah nasi daging, boleh ganti serbuk kurma
Sudu kecil rempah sajira, rempah ni boleh cari di kedai mamak [saya tak letak]
Sedikit gula batu
Garam secukup rasa
Sedikit kismis dan bawang goreng untuk taburan

Bahan tumis
 4 sekawan; kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga
Sedikit daun ketumbar, untuk wangikan nasi [saya tak letak]
3 helai daun pandan
1 batang serai diketuk
1 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
1 inci halia, dikisar
3 cawan air

Cara
1.Panaskan minyak masak dan masukkan planta.
2.Tumis 4 sekawan daun ketumbar, daun pandan dan halia.
3.Masukkan bahan yang dikisar.
4.Masukkan rempah yang dibancuh dengan sedikit air, kacau biar wangi.
5.Masukkan daging, tomato sup kimball dan air yang telah disukat dengan sukatan beras.
6.Setelah air mendidih, masukkan gula batu dan garam secukup rasa dan baru masukkan susu cair.
7.Masukkan berasd an kismis.Masak dengan rice cooker untuk nasi masak sekata.
8.Gemburkan nasi, boleh ambil daging yang tertanam dalam nasi untuk dicicah bersama air asam.
AIR ASAM
Resepi;Ika/Arah

Bahan-bahan
4 biji cili, terpulang nak pedas boleh tambahkan cili
1 biji lada merah besar
1 ulas bawang putih
1 inci belacan yang dibakar
1 sb sos tomato
1 sb sos cili
1 sb sos ikan
60 ml air asam jawa, kalau nak cair boleh tambahkan air
1 sk gula, terpulang nak manis macammana
Secubit garam

Cara
Kesemua bahan di atas diblend hingga hancur dan separuh hancur, terpulang nak macammana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali.Kemudian masukkan bahan-bahan hirisan tadi dan siap untuk dihidang bersama nasi daging.

Bahan hiris
Sedikit hirisan bawang merah
Sedikit tomato dihiris dadu
Daun ketumbar dihiris halus
1 biji cili dihiris bulat




Isnin, 27 April 2015

KUIH SIPUT

Assalamualaikum...
Hari ni jumpa gambar n N3 lama lagi yang belum disiarkan.hiiiiihii..zaman bila punyalah ni...wink3,  Ogos 2012.Mak aiiiii lamanyeeee.Apapun selamat mencuba.
KUIH SIPUT (rangup/sedikit pedas)
Inspirasi:Majalah SAJI

Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
15 gm udang geragau*
10 gm jintan manis*
10 gm jintan putih*
2 biji telur
200 gm marjerin
10gm serbuk lada (cili powder)
15gm rempah kari
2 sudu kecil garam
200 ml air
Daun kari secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng

Cara:
1.Kisar halus udang geragau, jintan putih dan jintan manis bersama sedikit air.
2.Satukan tepung, serbuk cili, rempah kari, garam, marjerin, telur dan bahan kisar.Gaul rata.
3.Masukkan air sedikit demi sedikit, dan uli sehingga menjadi doh.Pastikan doh tidak melekit.
4.Gentel adunan menjadi bentuk siput menggunakan acuan khas.Buat sehingga habis.
5.Panaskan minyak dan goreng menggunakan api sederhana panas.Lurutkan daun kari semasa menggoreng dan goreng hingga kekuningan.

Jumaat, 24 April 2015

CENDAWAN GORENG

Assalamualaikum....
Kembali bersiaran..lama juga tuan rumah memerapkan diri..Teringat kat pic cendawan goreng ni..huhuuu.lama betul diperapnya...pic bln julai 2014...haaa kan....
Teringin makan ni sebenarnya...bilalah nak buat ye...hihiii.Resepi simple yang selalu saya guna....ringkas dan mudah.Dapat benda ni ratah2 je, memang sedap..kan......

CENDAWAN GORENG
Bahan-bahan
Cendawan [apa2 je asal tak beracun]
Tepung gandum
Telur
Serbuk lada sulah
Garam
Minyak masak untuk menggoreng

Cara
1.Cendawan disiat, cuci dan toskan.
2.Gaulkan bersama garam sekadarnya bersama telur.
3.Satukan tepung gandum bersama serbuk lada sulah [buat sikit2 ye, kalau dah habis, adun lagi]
4.Ambil cendawan yang telah dilumur telur dan gaulkan dengan tepung secara satu persatu agar salutan tepung rata.
5.Goreng dalam minyak sederhana panas.Apabila kekuningan, angkat dan toskan.

Khamis, 9 April 2015

GULAI IKAN

Assalamualaikum..
Gulai ikan style kelantan yang dihasilkan resepinya dari Makyong/myresipi..Walaupun saya anak jati selangor, tapi alhamdulillah tekak ni dapat menerima plbagai resepi mana2 negeri.Makin pelik sesuatu resepi tu, makin tebal hati nak mencuba...
Oklah layan terus resepinya...bye bye, jumpa laaagi..

GULAI IKAN

Bahan-bahan
2 ekor ikan kembung [saya guna ikan tongkol]
1 cm lengkuas
1 cm kunyit
1 sudu besar cili giling
1 keping asam gelugor
3-4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji timun [x letak]
3 biji lada hijau
1/2 biji kelapa, ambik santan

Cara-cara
1.Bersihkan ikan dan ketepikan.
2.Tumbuk lengkuas, kunyit, bawang merah dan bawang putih sehingga lumat.Kemudian masukkan ke dalam periuk yang ada santan.Msukkan juga asam gelugor.Masak sehingga santan mendidih.
3.Kemudian masukkan ikan.Biar sehingga ikan masak dan kuah sedikit pekat.
4.Masukkan pula timun yang dipotong sepanjang 1-1.5 cm dan juga lada hijau.[saya x bubuh]
5.Masakkan lagi dalam 3-4 minit.Kemudian padamkan api.

Rabu, 8 April 2015

PUDING SIRAP BANDUNG

Assalamualaikum...

Hanya gambar dan resepi yang mampu berbicara...heheeee..salam keceriaan buat semua.Jumpa laagi...bye..,

PUDING SIRAP BANDUNG
Resepi;linapg

Bahan-bahan
1 paket agar-agar serbuk [saya guna 10 gm agar2 tali]
3 cawan air
1 cawan susu cair
200 ml santan
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat manis
Secubit garam
Sedikit sirap rose/pewarna merah
Sedikit esen rose

Cara-cara
1.Masukkan serbuk agar2 [saya guna agar2 tali], gula, esen rose dan air ke dalam periuk.Masak hingga agar-agar dan gula hancur.
2.Masukkan susu pekat manis, susu cair, santan, sirap rose dan garam.Kacau sebati.
3.Tunggu hingga mendidih.Tutup api.
4.Masukkan ke dalam loyang atau bekas kecil2.Sejukkan.




Isnin, 6 April 2015

ASAM PEDAS IKAN TUNA


ASAM PEDAS IKAN TUNA

Bahan-bahan
500  gm ikan tuna
7 tangkai cili merah besar, buang biji, kisar
5 tangkai cili kering, kisar
5 ulas bawang merah, kisar
4 ulas bawang putih, kisar
3 cm kunyit hidup, kisar
2 batang serai, ketuk
5cm halia, ketuk
Pati asam jawa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam
Gula


Cara
1.Potong ikan dan cuci bersih.
2.Tumiskan bahan kisar, serai dan halia sehingga layu.
3.Masukkan air dan ikan, renehkan.Masukkan air asam jawa.Teruskan mereneh.
4.Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
5.Hidangkan setelah masak.


Khamis, 2 April 2015

KEK COKLAT


Assalamualaikum...
Selamat petang...kisah ari tu teringin sangat nak membaking sebab dah lama tak gatal tangan nak buat kek, jadi buat kek coklat ni...mulut pun dah terlajak gian nak makan kek coklat.Jadinya cari resepi yang simple2 dan terus buat..

Kalau coklat2 ni memang sedap.Apatah lagi kalau kek yang dicurah ngan topping leleh macam tu...tercuit2 jari calit kat coklat tu la...kan....mmmm.So, terima kasih kepada penyumbang resepinye ye..

KEK COKLAT

Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan minyak jagung
1 cawan gula kastor
3/4 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 sudu teh serbuk vanila
1 biji telur

Cara-cara
1.Pukul telur dalam bekas, sehingga berbuih.
2.Masukkan minyak, susu, gula, serbuk koko dan vanila.
3.Masukkan tepung.Gaul sebati lagi, tapi jangan terlalu lama.
4.Tapis semua adunan ke dalam loyang.Guna penapis teh je. [saya tak tapis]
5.Kukus selama 45 minit atau bakar 180 darjah C selama 45 minit.

Topping
1.Ambil 1 cawan milo [saya guna vico].
2.Bancuh dengan 5-6 sudu air panas.
3.Tuang atas kek dan ratakan.
4.Taburkan coklat rice dan coklat chips.

Selasa, 31 Mac 2015

APAM PISANG KUKUS


Assalamualaikum..
Tayang apam pisang ....tapi gambo 2 minggu lalu..apam dah habis pun..hihiiii.Suka makan kuih apam macam ni..sebelum2 ni pun pernah buat, resepi mana pun lupa...Kali ni guna pisang tanduk yang masak..sayang kalau tak dibuat apa2..
Mekaseh kepada penyumbang resepi, ada pisang masak lagi, boleh cobe laagi...
Jumpa laagi...

APAM PISANG KUKUS
Resepi;Resipidiyana
Sumber;Suzana

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas sederhana besar [saya guna pisang tanduk, agak2 je]
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan/ minyak masak/minyak jagung
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula
Secubit garam

Cara membuatnya
1.Tepung gandum diayak dengan baking powder.Ketepikan.
2.Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3.Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4.Kemudian masukkan tepung, gaul rata dan tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan mentega.Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.



Selasa, 24 Mac 2015

LENGKONG MERAH


Assalamualaikum
Agak-agaknya, ada ke tak orang yang tak gemar makan lengkong simple macam ni ye...mesti ada kan...Saya anggap lengkong simple macam ni adalah pencuci mulut yang sangat enak untuk dinikmati, lebih2 lagi ada terselit bau sirap ros dan aroma pandan yang harum  ... Mentelahan pulak cuaca yang sangat panas beberapa minggu yang lalu [menu sebulan yeng lepas]..

Sengaja saya selitkan resepinya di sini walau nak menghasilkannya terlalu mudah..dalam sebulan ni dah banyak kali saya buat, especially untuk disajikan buat ayahanda tersayang yang sedang terlantar uzur..Menu2 yang mudah hadam macam ni memang sesuai sangat untuk insan2 seusianya.Selamat menjamu selera..
Jumpa laagi..
LENGKONG MERAH

Bahan-bahan
10 agar-agar kering/ tali
4 cawan air
1/2 cawan gula
Sirap merah ros, secukupnya
1 helai daun pandan

Cara
1.Satukan agar kering bersama air, daun pandan dan sirap ros ke dalam periuk.Masak dengan api sederhana.
2.Masukkan gula apabila agar2 mulai hancur.Teruskan mendidih.
3.Sediakan bekas, dan tuang.
4.Sejukkan

Isnin, 23 Mac 2015

BINGKA ROTI PANDAN BAKAR


Assalamualaikum...
Selamat kembali ke sekolah untuk adik2 semua yang telah melalui cuti penggal persekolahan....yg pasti jugak, ibu2 pun mula sibuk dengan rutin harian melayan anak2 untuk ke sekolah...

Menyisipkan resepi bingka berperisa dan beraroma pandan..syok je melayan masuk mulut ketulan demi ketulan..memang sedap.Sebelum ni pun pernah buat,tapi makan dengan sos kastard..tu yang teringat-ingat tak sudah..TQ atas perkongsian resepi dari AlongRoz dan diperpanjangkan lagi oleh Syafiq 

BINGKA ROTI PANDAN BAKAR
Sumber:AlongRoz

Bahan-bahan
1 cawan gula
1 cawan santan
2 1/4 cawan air jus daun pandan (blend 8 helai pandan dengan air & tapis)
2 sudu besar butter
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar pes pandan
14 keping roti, potong kecil

Cara-cara
1.Blend kesemua bahan, kecuali roti, sehingga sebati.Tuangkan ke atas roti dan rendam sebentar selama 5 minit.
2.Tuangkan 1 sudu besar minyak ke dalam tin dan panaskan di dalam oven.Ramas adunan tadi dan tuangkan ke dalam tin.
3.Tabur biji bijan dan bakar 180 darjah C selama 1 jam.



Rabu, 18 Mac 2015

IKAN TUNA MASAK SOS LADA HITAM


Assalamualaikum..
Bersua lagi...Ramai yang bercuti lagi ke, sempena cuti sekolah ni..Saya tak kemana2 ni, masih setia di rumah, ulang2 buat rutin harian je..

Ni menu 2 bulan yang lalu..eheeeee.Cari2 resepi kat dapur Kak Amie..Mudah aje nak sediakan.Sekejap je bersilat kat dapur, compem siap..So, mekasih kak Amie kerna berkongsi resepi.

IKAN TUNA MASAK SOS LADA HITAM
Resepi; Amie

Bahan-bahan
6 keping ikan tuna, lumur dengan sedikit garam dan kunyit
4 sudu masan sos lada hitam
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
1sudu makan sos tiram
10 biji cili padi, hiris [saya gantikan dgn cili besar]
2 biji cili hijau, hiris [x bubuh]
3 ulas bawang putih, cincang
1 biji bawang besar, belah 2 dan hiris
2 cm halia, hiris
1 cawan air
Minyak

Cara
1.Goreng kepingan ikan tuna hingga masak.Ketepikan.
2.Dengan menggunakan sedikit lebihan minyak bekas gorengan ikan tuna, tumis bawang putih, bawang besar dan halia hingga layu.
3.Masukkan sos lada hitam, sos cili, sos tomato dan sos tiram.
4.Tambahkan air dan biarkan mendidih.
5.Masukkan ikan, hirisan cili padi, dan cili hijau.Biarkan kuah memekat.
6.Tambahkan bahan lain yang digemari seperti tomato ceri dan daun bawang.
7.Tutup api dapur, angkat dan hidangkan.

Selasa, 10 Mac 2015

KUIH BAKAR PISANG

Assalamualaikum...
Alhamdulillah, rezeki pisang berbuah sentiasa dapat dirasa.Setandan untuk dihabiskan sendiri selalunya memang tak akan habis..Pandai2 lah nak kurangkan pembaziran.

Biasa kalau dah hujung2, pisang mula dah masak ranum, mulalah hati teringin membingka.Menjadi pebret ahli dalam rumah ni.Insya Allah tak mengecewakan..tak habis hari yang sama, sambung makan hari esoknya..kan kan..Tq atas resepi asal oleh kak dZana dan terjah terus di blog lizahanum.
KUIH BAKAR PISANG
Resepi; dZana
Sumber;lizahanum

Bahan-bahan
1 sisir pisang masak
1 cawan tepung
3/4 cawan gula
1 cawan santan
1 cawan susu sejat/ cair
1 biji telur
2 sudu besar butter

Cara
1.Blender semua bahan kecuali pisang.
2.Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan digaul rata.
3.Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter.
4.Bakar dengan suhu 180 darjah C atau lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5.Sejukkan, baru dipotong.

Isnin, 9 Mac 2015

AYAM PANGGANG

 Assalamualaikum
Tengoklah aksi ayam panggang ni..heeee..seketul duduk dalam pinggan.Gaya ni je la yg boleh dipamerkan.Masa ni x sabar2 nak makan, perut dah bekeroncong.

Tq Hairul kerana berkongsi resepi.Satu lagi jangan lupa, pastikan ayam yang dipanggang betul2 masak di sebelah dalamnya.Maybe bole adjust api oven untuk elakkan dari menjadi kurang masak.
AYAM PANGGANG
Resepi asal; Kak Raja
Sumber;Hairul

Bahan-bahan
1ekor ayam, rebus bulat2 dan tos
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar madu
2sudu teh garam
50 gm butter
2sudu besar serbuk lada hitam

Cara
1.Kisar bawang besar, bawang putih, halia.
2.Satukan semua bahan-bahan lain [kecuali butter], campur dengan bahan kisar.
3.Lumur pada ayam dengan rata, luar dan dalam  dan perap 1-2 jam.
4.Sapu butter dipermukaan kulit dan celah2 kulit.
5.Panaskan oven 120 darjah C, bakar dalam 40 minit.Air perapan ayam disapukan atas ayam semasa membakar.
6.Tabur lada hitam atas ayam.
7.Boleh keluarkan ayam bila nampak kulit dah garing.
8.Semasa hidang letak sambal cili [cili merah, bawang putih, halia, cuka kemudian blend] atau sambal kicap jika nak.Letak telur rebus, salad dan timun sebagai hiasan.





Sabtu, 7 Mac 2015

BINGKA SUKUN

Assalamualaikum..
Saya memang suka membingka bila ada bahan-bahan yang sesuai dengannya...Tapi dah jadi kebiasaan saya juga, kalau buat bingka berunsurkan buah, biasanya buah tersebut tak sempat berusik sampailah jadi masak ranum...huhuuu, makanya terpaksa bertindak pantas untuk diolah sesuatu...

Buah sukun bila dah masak ranum bau harum je...jadi bila dah dijadikan bingka, baunya pun masih cam tu lah, wangi..Hanya penggemar kuih2 tradisional je yang boleh menjiwainya..betul tak..

BINGKA SUKUN
Resepi;am66

Bahan-bahan
400-500 gm buah sukun [yang lembik diblender dengan sedikit air]
200 gm tepung gandum
180 gm gula
300 ml santan
4-5 biji telur
1 sk esen vanilla
1 sk garam
Sedikit pewarna kuning
Sedikit bijan [jika suka]


Cara
1.Semua bahan dikacau rata sehingga gula larut dan tepung tidak bergentel.
2.Lenser loyang/ acuan dengan sedikit butter/minyak masak.
3.Tuang ke dalam loyang, ditaburkan sedikit bijan dan dibakar di dalam oven dengan suhu 180-200 darjah C selama 45 minit.
4.Biarkan sejuk barulah dipotong.