Assalamualaikum..
Tayang apam pisang ....tapi gambo 2 minggu lalu..apam dah habis pun..hihiiii.Suka makan kuih apam macam ni..sebelum2 ni pun pernah buat, resepi mana pun lupa...Kali ni guna pisang tanduk yang masak..sayang kalau tak dibuat apa2..
Mekaseh kepada penyumbang resepi, ada pisang masak lagi, boleh cobe laagi...
Jumpa laagi...
APAM PISANG KUKUS
Sumber;Suzana
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas sederhana besar [saya guna pisang tanduk, agak2 je]
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan/ minyak masak/minyak jagung
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula
Secubit garam
Cara membuatnya
1.Tepung gandum diayak dengan baking powder.Ketepikan.
2.Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3.Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4.Kemudian masukkan tepung, gaul rata dan tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan mentega.Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.
pisang emas memang sedap buat kueh gini kan., :))
BalasPadamAssalam kak. Ni peminat kek pisang dah datang. Mel tak pernah cuba yang kukus punya. Pernah buat guna pisang emas, memang sedap sangat
BalasPadam