Selasa, 10 Mac 2015

KUIH BAKAR PISANG

Assalamualaikum...
Alhamdulillah, rezeki pisang berbuah sentiasa dapat dirasa.Setandan untuk dihabiskan sendiri selalunya memang tak akan habis..Pandai2 lah nak kurangkan pembaziran.

Biasa kalau dah hujung2, pisang mula dah masak ranum, mulalah hati teringin membingka.Menjadi pebret ahli dalam rumah ni.Insya Allah tak mengecewakan..tak habis hari yang sama, sambung makan hari esoknya..kan kan..Tq atas resepi asal oleh kak dZana dan terjah terus di blog lizahanum.
KUIH BAKAR PISANG
Resepi; dZana
Sumber;lizahanum

Bahan-bahan
1 sisir pisang masak
1 cawan tepung
3/4 cawan gula
1 cawan santan
1 cawan susu sejat/ cair
1 biji telur
2 sudu besar butter

Cara
1.Blender semua bahan kecuali pisang.
2.Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan digaul rata.
3.Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter.
4.Bakar dengan suhu 180 darjah C atau lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5.Sejukkan, baru dipotong.

4 ulasan:

  1. Mudah aje rupanya resepi tu ye kak...nmpk sedap!

    BalasPadam
  2. assalam kak. Mel kalau kuih2 macam ni tang yang hangit2 atas bawah tu sedap. Laju je makan.

    BalasPadam
  3. kak ruby pun sama suka yg tepi2 tu hihihi...

    BalasPadam
  4. salam kak rohah.. xpernah try lg bingka pisang.. biasanya kalau ada byk pisang, tun frozenkan pisang tu kak. senang tiba2 terasa nk mkn kek pisang ke, cekodok pisang ke, ada stok pisang frozen :)

    BalasPadam