Salam petang isnin..Siape suka makan tempe angkat tangan!!Tak semua orang gemar/suka tempe ni..Terpulanglah pada selera masing2kan.Selalunya saya suka buat tempe salut tepung untuk buat hidangan makan nasi bersama lauk2 yang lain.Cuma kali ni teruja pula nak membuat nugget tempe yang sebenarnya cukup2 berkhasiat berbanding nugget berunsurkan daging mahupun ayam.Sumber resepi ni saya ambil dari youtube di mana resepinya dimiliki oleh Chef Budi Sutomo, namun saya dah buat alih bahasa & olah sedikit mengikut kesesuaian saya supaya mudah untuk saya merujuknya semula di masa akan datang. Untuk resepi asalnya boleh juga lihat di SINI.
Membuatnya tidaklah sukar, memang mudah saya rasakan dan boleh difrozenkan saya kira.Jomlah sama2 mencuba..
NUGGET TEMPE
Resepi: Chef Budi Sutomo
Alih bahasa/olahan oleh:rohaisha
Bahan-bahan:
400gm tempe | hancurkan
100gm cendawan | kisar (saya guna cendawan butang dalam tin)
3 biji telur ayam | kisar
2 sudu teh gula pasir | kisar
1/2 sudu teh lada sulah | kisar
2 sudu teh kicap masin / cair
4 ulas bawang putih | kisar
*kisar semua bahan di atas
*kisar semua bahan di atas
Bahan salutan:
60gm serbuk roti/ bread crumbs
60gm tepung gandum
3 biji telur ayam | kacau
Cara:
1.Hancurkan tempe /leraikan.Ketepikan
2.Campurkan cendawan, bawang putih, telur, lada sulah, garam dan gula.Kisar hingga halus.
3.Tuangkan bahan kisar tadi ke dalam tempe diikuti kicap masin.Kacau hingga rata.
4.Tuang adunan ke dalam loyang yang telah di di lapis dengan aluminium foil dan marjerin, kemudian kukus selama 30 minit hingga masak.(saya masukkan dalam acuan mould / hanya sapukan marjerin sahaja)
5.Potong adunan nugget, kemudian celupkan ke dalam telur dan golekkan ke dalam tepung.Masukkan semula nugget ke dalam bancuhan telur kemudian ratakan ke dalam serbuk roti.
6.Goreng adunan dengan api sedang hingga warna kuning keemasan.