Assalamualaikum..
Resepi ni dah lama saya memorandumkankan dalam FB.Namun sesaje dikesempatan ini untuk dishare di sini.Tak lapuk dek hujan agar-agar ni, kesedapannya memang ternyata, cuma di zaman sekarang ia popular dengan pelbagai nama dan mengalami arus modenisasi....Memang sedap.
AGAR_AGAR BALDU
Resepi asal: Majalah SAJI Sumber : rohaisha
Bahan-bahan:
10gm agar-agar serbuk
4 cawan air
1 cawan santan pekat
1 biji telur
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan gula- sy kurangkan sedikit
Pewarna hijau secukupnya
Secubit garam
Cara menyediakannya:
1-Didihkan serbuk agar-agar bersama air,gula beserta daun pandan.
2- Masukkan pewarna hijau dan garam.
3- Apabila telah larut masukkan dalam loyang.
4- Kemudian jerang bancuhan santan dan telur.Masak hingga mendidih
6-Tuangkan adunan bancuhan santan di atas adunan hijau.Sejukkan sebelum di potong.
ooo resepi ni sya tag kat fb kelmarin. mintak izin ye.. nak try jugak nanti. nampak sedap sesangat tuu. ;-)
BalasPadamnyum2..silakan aje Izah, mmg soft slurrrp..
BalasPadamnyum2...mmg nmpk sedap sgt...sedap dimakan bile sejuk kuar dri peti ais...
BalasPadammmg nyum2 Qasey..tak cukup sepotong sekali makan, kena banyak potong..
BalasPadam