Salam,
Selamat bersiaran kembali.First time buat ayam golek, memang puas hati dan berbaloi sangat.Boleh makan untuk 2 waktu.Jimat tenaga..hehe (ada niat malas juga dlm hati tu..huhh).Tang paling sedapnye adalah diapunya kuah..manis2 buah..ummm boleh ratah ayam begitu sajaaaa..
Ayam Golek
Sumber: Ayam Golek Raja Sehari (majalah SAJI)
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam
- 2 biji bawang merah | untuk merebus
- ½ sudu teh serbuk kunyit | “
- 5 ulas bawang putih | dikisar
- 10 biji bawang merah | dikisar
- 7 cm halia
- 3 batang serai | dititik
- 5 sudu makan minyak
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- 1 sudu teh serbuk jintan putih
- 2 sudu teh serbuk ketumbar
- 150gm kismis
- 10 biji cili kering
- 300ml santan pekat
- Garam secukup rasa
Cara memasak:
1.Rebus ayam seekor dengan memasukkan bawang dan serbuk kunyit.Setelah masak toskan ayam.
2.Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali dan goreng hingga kekuningan. (saya panggang dalam oven selama 1/2 jam)
3.Untuk bahan kuah:Panaskan minyak masak di dalam kuali.Tumis semua bahan-bahan kisar dan serai hingga naik bau.
4.Selepas itu masukkan serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar.Kacau hingga wangi.
5.Seterusnya masukkan santan dan kismis yang telah dikisar masak hingga agak pekat.Tambahkan garam secukup rasa.
6.Letakkan ayam dalam pinggan yang cantik, tuangkan kuah dan hias dengan cantik untuk majlis makan beradab.
Sore kak Rohah.. manpak sedap lah kak, kapan kapan Melly mau buat juga..slurrp
BalasPadammakaiiii...bleh tahan ayam tu bposing...pandai ayam tu mgoda yer..
BalasPadamsedapnya....suka... nak sepotong kat peha tu..
BalasPadamas-salam
BalasPadamwah sedapnya ayam panggang ni mabeles..:)
Waw..mengancam..saya nak bagian peha ye..
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamSelamat Pagi Melly, ayuh buat ayam goleknya, nyantap sampai puas bersama family tersayang..
PadamMemang ayam tu cantik elok kejadiannya, tambah2 kita possingkan dia, sure mata yang memandang akan tergoda..hehe
BalasPadamCepat buat Qasey..
PadamKita dah cop dulu bahagian peha tu kak norlie..kita bagi bahagian dada, nak tak?ehehe
BalasPadamwaalaikumussalam ady; memang enak ..jom try
BalasPadamRahel, nampaknye ramai yang berebutkan peha, kalau cam tu kita share je lah ye..puas tak agak2nye makan kalau cam tu?huhu
BalasPadamHamboiiii..!!!! mengancam lah ayam golek tu...kalau makan dengan nasi minyak ni pergh!! fengsan...
BalasPadamTq Kak Gee, jangan pengsan kak..yang buleh fengsan tu sebab dihadap sorang2 sampai licin..
BalasPadamsalam kenal rohah..sy ziarah dan follow blog awk..wahh sedap ayam golek tue..;)
BalasPadamsalam kenal juga dari saya Zila.tq kerana bersama blog saya..Ayam Golek tu mmg sedap, ratah2 bersama keluarga seronok sikit.Kalau tuggu kenduri org kahwin,pengantin je makan..hehe
BalasPadam