Assalamualaikum..
Salam sejahtera dan selamat petang.Semoga semuanya ceria2 selalu bersama insan-insan tersayang.Meh jamu Talam Roti Lapis Coklat yang saaangat enak saya rasa.Time nak snap gambar ni pun saya punya kuih dah tinggal 4 ketul, sebab my hubby dah sambar dulu beberapa ketul.Dia kata sedaaaap sangat.Kalau tak disebabkan oleh keterlawatan saya nak abadikan foto kuih ni, dah lama dia habiskan.Memang sedap, lembut je dimakan..
Tq K.Wan atas perkongsian rasa resepi ini dan K.Yatie yang memanjangkan sumbernya.
Tq K.Wan atas perkongsian rasa resepi ini dan K.Yatie yang memanjangkan sumbernya.
TALAM ROTI LAPIS COKLAT
Resepi: K.Wan
Telah Di Cuba Oleh:Yatie
Bahan-bahan:
4 keping roti sandwich | buang tepi, siat & rendam dengan 100ml air (sy guna roti gardenia)
50gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
200ml santan KARA (sy pakai ayam brand)
100ml air
60gm tepung beras
20gm tepung sagu / tepung ubi
1 sudu teh coklat emulco (saya guna bancuhan 1 sudu besar serbuk koko + 3 sudu kecil air)
*Acuan lompang 10-12 biji (saya guna acuan apam)
Cara menyediakan:
1.Masukkan roti yang direndam ke dalam pengisar.Ketepikan.
2.Satukan air, santan, gula dan garam.Masak hingga gula larut.Biarkan suam.Masukkan tepung beras dan tepung sagu, gaul rata.
3.Tuang campuran tadi ke dalam pengisar dan kisar bersama roti yang direndam hingga halus.
4.Bahagikan kepada 2 bahagian, satu warna asal dan satu lagi dicampur dengan coklat emulco.
5.Tuang warna asal, kukus selama 5 minit dalam pengukus yang dipanaskan terlebih dahulu.
6.Tanpa mengangkat dari pengukus, tuang adunan coklat k atas lapisan bawah tadi.Lap tutup pengukus dan kukus slama 10 -15 minit dengan api sederhana hingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan