Isnin, 26 Mac 2012

CUCUR DAUN BAWANG




Selamat petang dan beristirehat.Hujan2 camni kalau dapat menyantap cucur panas memang best.Jadinya, ambik kesempatan yang ada ni nak kongsi resepi cucur yang mudah2 aje disediakan.Kalau saya buat memang habis licin dikerjakan sama dengan suami & anak-anak.(Itu kalau kamilah...).




CUCUR DAUN BAWANG
Resepi:rohahisha

Bahan-bahan:
  • 3 cawan tepung
  • 3 cawan air
  • 1 ½ sudu kecil mauripan
  • ¼ sudu garam
  • 5 tangkai daun bawang
  • 5 tangkai daun sup

 Cara menyediakan:
1.Gaulkan kesemua bahan, kemudian curahkan air sedikit -sedikit sambil dikacau rata.Sebatikan agar tidak berketul.
2.Perapkan adunan selama30-40 minit.
3.Panaskan minyak dan jemputkan adunan menggunakan tangan ke dalam kuali gorengan.Lakukan sehingga habis.
4.Goreng hingga masak.


Bahan Untuk Sos:
  • 2 tangkai cili merah | dikisar bersama sedikit air
  • 2 ulas bawang putih |                    “
  • 1 sudu kecil gula
  • 1sudu kecil cuka
  • Sedikit garam
  • Air secukupnya

Cara menyediakan:
1.Kisarkan cili merah dan bawang putih dengan sedikit air.
2.Satukan bahan kisar tadi bersama air secukupnya ke dalam periuk.Didihkan.
3.Masukkan gula, cuka dan garam secukup rasa.
4.Matikan api setelah masak.



2 ulasan: