Assalamualaikum..
Kalau tak beriya2 memang tak jadi bingka roti ni.Ni gara2 roti sebungkal macam tak bersambut kewujudannya, sebab anak2 dah jemu makan roti kosong gamaknya kerana ada pilihan roti lain.Jadinya dalam kepala masa tu terus pick up resepi Bingka Roti Berlauk Kak Hanieliza.Makanya bebaloi jugalah sebab dapat makan bingka roti dan2 tu dek dah lama sangat tak buat.
Sebelum ni memang buat ikut resepi kak Hanieliza, cuma kali ni saya ubahsuai sikit bahan-bahannya terutama pada intinya memandangkan hanya ada stock tuna pada masa tu, bukan daging atau ayam.Bingka ni memang mengenyangkan bagi menggantikan menu nasi di malam hari...Tapi kalau dah berpotong2 masuk mulut, bukan diet dah tu...hihiii.Karbo tetap karbo...huwaaaa..Alhamdulillah licin juga satu loyang sebab ada yang suka sangat dengan bingka ni.
BINGKA ROTI TUNA
Adaptasi dari: BINGKA ROTI BERLAUK/Chef Hanieliza
Bahan Bingka:
1 buku kecil roti [10 keping]
4 cawan susu segar
3 sudu besar tepung beras
3 sudu besar minyak masak
3 biji telur
garam
Cara:
1.Roti dikoyakkan dan rendamkan dengan susu segar sehingga kembang.
2.Gaulkan semua bahan lain dengan roti yg telah direndam supaya sebati.
3.Masukkan dalam loyang 10 x 10 yg telah disapukan dgn minyak.
4.Bakar dalam oven 180 drjh C selama 30 minit.
5.Keluarkan loyang dan taburkan tuna beserta inti [rujuk bahan2 dan langkahnya di bawah] dan bakar lagi selama 30 minit.
6.Bila telah masak taburkan bahan hiasan.
7.Potong dan dan hidangkan.
Bahan Lauk:
1 tin tuna [saiz kecil], tidak perlu ditumis
Bahan Inti Tumis:
1 labu bawang besar, potong dadu
1 batang lobak merah, sagat
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah kurma
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
Air secukupnya
Minyak masak
Garam
Cara:
1- Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu dan wangi.
2-Masukkan rempah kari dan rempah kurma, kacau sehingga naik minyak.
3-Masukkan lobak merah, garam, sos cili & sos tomato, juga air secukupnya. Kacau rata.
4-Masakkan sehingga carrot lembut di susuli hirisan cendawan butang.
5-Biarkan sehingga kuah menyusut.
Bahan Hiasan/hiriskan:
daun sup
daun bawang
cili merah
bawang goreng