Selasa, 23 September 2014

BANANA MUFFIN

Assalamualaikum
Asal nampak gambar mufin je, memang terhingin saje.Ketegaran yang teramat bagi saya, tak kiralah mufin apapun, memang saya sukakannya.Selainnya tu kebetulan anak2 mmg gemar makan mufin, jadi kalau buat banyak pun memang tak menjadi khuatir takut tak habis.
Tapi yang sedikit terkilan sebab saya lupa bubuh baking powder masa buat mufin ni, alamakk haii...nasib baik naik juga adunannya, maybe disebabkan mengandungi soda bikarbonat, sedikit membantu jugalah..hahaaa..yang penting masih boleh dijamah.

BANANA MUFFIN

Bahan-bahan
280 tepung gandum*
1 sudu kecil double action baking powder*
1/2 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil garam halus*, satukan dan ayak
250 gm pisang, lecekkan
120 gm gula kastor
1 biji telur, pukul sedikit
90 gm susu segar
90 gm minyak jagung

Cara-caranya
1.Dalam mangkuk sederhana, satukan pisang yang telah dilecek bersama gula kastor, telur, susu segar dan minyak, gaul sebati.
2.Masukkan adunan kering yang telah diayak dan gaul rata. JANGAN TERLEBIH GAUL.
3.Sediakan loyang mufin bersama papercup dan tuangkan sepenuhnya adunan dalam papercup.
4.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180 darjah C selama 25 minit atau sehingga masak.
5.Keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai.Sedia untuk hidangan petang.




7 ulasan:

  1. macam nak minta je seketoi rohah,campak la nak rasa ni..

    BalasPadam
  2. ye lh roha, kak ruby pun mcm kwn2 lain jgk terasa nak ambil je satu masuk kat mulut....

    BalasPadam