Isnin, 22 September 2014

SOTONG MANIS

Assalamualaikum..
Sinonimnya kalau kita masak lauk yang menggunakan kicap biasanya dipanggil masak kicap..Kalau kat Malaysia ni, saya rasa memang itulah istilah yang digunakan sama ada memasak daging , ikan ataupun yang sewaktu dengannya.
Adakalanya nak masak yang mudah2 pun macam buntu kan..[ada gangguan mood apabila nak memasak le ni..hihii].Hari tu dalam membelek resepi akibat kebuntuan,  jumpa pulak resepi yang cukup ringkas ni.Tapi saya tukarkan bahan asasnya daging kepada kepada sotong.Memang hilang terus kebuntuan tu.Mudahkan cerita, kalau kat Malaysia akan dipanggil Sotong Masak kicap.Tapi teringin nak try resepi dari majalah SEDAP ni, sebab penyediaan bahannya cukup ringkas sekali pada masa kejadian [sindrom buntu]...semuanya settle dengan pantasnya.Agenda penyelamat la ni...huhuu
SOTONG MANIS
Resepi Asal DAGING MANIS
Sumber Majalah Sedap

Bahan
400 gm sotong [resepi asal;daging lembut, potong 5x7x1/2cm]
2 cm halia, ketuk
3 biji cili merah besar, hiris bulat
3 sudu makan kicap manis
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula pasir
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
500 ml air [untuk sotong, jika nak pekat, kurangkan air]
2 sudu makan minyak untuk menumis

Bahan kisar
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih

Cara membuat
1.Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan halia sehingga terbit aroma.Msukkan cili, kacau sehingga setengah layu.
2.Masukkan daging/ sotong, kacau sehingga berubah warna.Masukkan kicap manis, garam, gula pasir dan serbuk lada sulah.Kacau rata.
3.Tuangkan air.Masak sehingga matang dan menyerap.[untuk sotong, saya tidak reneh terlalu lama, untuk mengelakkan sotong menjadi liat.


6 ulasan:

  1. Sotong kcik2 ni..mmg sdap msaknya kak...tp nk mmbasuhnya...adoii..becinta!

    Nmpk sedap pula resepi ni...simpel jer...

    BalasPadam
  2. Riko memang kreatifla.... pandey ngubahsuai masakan.

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. assalam kak rohah
    memang tak pernah cuba lagi sotong masak begini..bosan juga sotong asyik digoreng dan dibuat sambal. lain kali insyaAllah boleh cuba.

    BalasPadam
  5. Tengok gambar aje dah nampak sedap.
    Ada bahannya nanti nak jugalah mencuba.. =)

    Salam singgah.. \[^__^]

    BalasPadam