Ahad, 21 September 2014

KUIH GETAS-GETAS

Assalamualaikum..
Suka betul makan kuih ni waktu kecik2 dulu.Bila gigit, tarik kuat2 dan kunyah sehabis baik...hihiii.Tu kalau dapat yang liat.Tapi kalau dapat yang lembut macam resepi ni, memang sedap mengunyahnya.
First time buat sendiri kuih ni, biasanya beli je atau dapat makan di majlis2 tertentu.Mudah je menghasilkannya, dan cepat siap.Saya try buat separuh adunan, tak sangka pulak anak2 dapat menjiwainya...Kira o.k sangat la tu..
KUIH GETAS-GETAS
Resepi; Teratai Desa
Sumber; Kak Yatie

Bahan-bahan/ 25 keping
1 peket tepung pulut [500 gm]
1 biji kelapa parut [guna yang putih dan muda]
Sedikit garam
2 cawn air [tuang sikit-sikit sampai jadi doh yang dikehendaki]
Minyak secukupnya untuk menggoreng kuih

Bahan-bahan untuk Gula Sira
1/2 cawan air
3/4 cawan gula

Cara-cara
1.Satukan tepung pulut dan kelapa kelapa parut
2.Campurkan air dengan garam.
3.Masukkan campuran air garam ke dalam mangkuk tepung dan kelapa tadi.
4.Uli sehingga sebati dan menjadi doh, jangan lembik sangat/ keras sangat.
5.Ambil sedikit doh gentel memanjang, leperkan.
6.Goreng dengan api yang sederhana.

Cara untuk buat Gula Sira
1.Campurkan air dan gula di dalam kuali, masak hingga pekat, berbuih dan bertali baru masukkan kuih tadi dan gaul rata.
2.Matikan api dan biarkan kuih tadi kering sedikit dan siap untuk dihidang.



4 ulasan:

  1. Salam.

    Says suka makan kuih ni..memang sedap..selalu beli ja..x pandai buat..

    BalasPadam
  2. Aku pun sukak mangan kueh iki, mbiyen sekolah rendah selalu tuku nang kanten, mulo2 limang sen, suwi2 munggah sepusen.

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum Rohah... apa khabar... lama mori x menyinggah di sini....
    Mori lom pernah rasa kuih getas getas tu....hehehe.. nmpk cam menyelerakan...

    BalasPadam
  4. Akak pun suka kuih ni, selalunya beli bila terasa nak makan. Mungkin boleh buat sendiri nanti sebab bahannya pun senang.

    BalasPadam