Assalamualaikum...
Salam di penghulu segala hari..Semoga semuanya dalam keceriaan selalu.Apa khabar, dan selamat bersiaran lagi.Hari ini berkesempatan berkongsi rasa Nasi Kerabu Kelantan resepi dari Kak Azie@Azie Kitchen.Alhamdulillah sedap menyantap menu ini, Tq untuk Kak Azie.Cuma untuk nasi & sukatan berasnya tu adalah mengikut sukatan saya sendiri, juga saya olah dari segi penyediaannya.
Biasanya kalau teringin makan nasi kerabu ni saya beli je dekat pasar malam.Tapi dah lama sangat teringin nak buat sendiri, dan tambah bersemangat nak buat sebab anak bujang asyik bertanya saje bila nak memasaknya??.Kebetulan juga jiran belakang rumah ada semai pokok bunga telang ni dan dah request lama minta izin nak minta bunga telangnya..apa taknya, bila cuci pinggan kat dapur asyik terpandang je bunga telang yang cantik kebiru-biruan tu merambat pokoknya di pagar rumah beliau..TQ sangat2lah buat mak cik kelate ni..Dapat juga jamah nasi kerabu sendiri..
Bunga Telang
NASI KERABU KELANTAN
Resepi:Azie@Azie Kitchen
Bahan-bahan untuk nasi:(sukatan & olahan cara rohaisha)
1 genggam penuh bunga telang | rendam dalam air secukupnya
2 1/2 cawan beras
3 1/2 cawan air rendaman bunga telang (sukatan ikut jenis beras)
5 helai daun limau purut | koyak2 sedikit
1 batang serai | titik
Cara:
1.Ramas dan rendamkan bunga telang dalam air secukupnya.Ketepikan.
2.Cuci beras dan rendam seketika.Toskan beras dan masak nasi seperti biasa dengan memasukkan air bunga telang bersama serai dan daun limau purut dalam periuk.Kacau rata.
3.Tanak hingga nasi masak.
**Boleh juga titikkan pewarna biru jika tidak menggunakan bunga telang.
Kuah Tumis:
Santan pekat (saya guna 1 cawan)
7 ulas bawang merah* | (*) kisar
1/2 labu bawang putih*
3 labu bawang besar*
15 tangkai cili kering*
1 cm halia*
1 batang serai | ketuk
1 keping asam keping
2 sudu besar gula
Sedikit gula melaka
2 sudu besar budu
Garam (kena rasa masin dulu)
Cara:
1.Blend semua bahan bertanda (*) kecuali serai diketuk.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan serai sehingga wangi.Masukkan sedikit air dan masak sehingga mendidih.
2.Masukkan santan dan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.Masukkan asam keping, budu dan gula.Jika menggunakan budu dirasakan dulu sebelum dimasukkan garam.Masak sehingga pecah minyak.
Nota Kak Azie:Kuah tumis biar ada rasa masin sedikit.Kuah tumis sedap disediakan lebih awal dan mesti agak pekat.Kalau makan pagi disediakan sebelah malamnya.
Sambal kelapa:
1 ekor ikan kembung | yg telah direbus dan ambik isi
1/2 biji kelapa | goreng (sangai)
4 ulas bawang merah
2 batang serai
Garam
Gula
Cara:
1.Goreng kelapa dan kacau sentiasa supaya tidak hangit.
2.Tumbuk semua bahan dan gaul dengan kelapa goreng.
3.Tumbuk lagi sekali.Masukkan garam dan gula.
Ulam-ulaman:
Kacang panjang
Kubis
Timun (tak letak)
Daun kesum
Bunga kantan
Bawang besar (tak letak)
Kacang botol (tak letak)
Taugeh
Cara:
Hiris halus kesemua ulaman.
Sambal Cili:
Cili padi | tumbuk
Cuka
Garam
Gula
Lauk Pauk:(pilihan)
Telur masin
Ikan rebus goreng celup tepung
Daging bakar
daging goreng @ ayam goreng
Keropok @ keropok lekor
Solok lada
Bawang putih jeruk
Atau apa2 aja yang disukai
Cara menghidang:
1.letakkan nasi dalam pinggan.Masukkan ulam-ulaman diikuti sambal kelapa.
2.Kemudian sendukkan sedikit kuah tumis, budu dan sambal.
3.Akhir sekali letakkan keropok dan lauk pauk seperti telur masin, daging bakar, ikan celup tepung, daging goreng dll.
4.Jika suka letakkan pula sayuran seprti solok lada, bawang putih jeruk dll.