Assalamualaikum..
Selamat tengahari dan menjamu selera buat warga maya dan rakan2 yang dikasihi.Menu apa hari ni?Pastinya seenak rasa dan menepati citarasa.
Alhamdulillah, hari ni berkesempatan buat N3 Daging Masak Kicap sebagaimana yang selalu saya buat.Apa yang penting, daging yang dimasak biarlah lama agar empuk dan sedap untuk dijamah..Untuk memasak daging kicap ni, saya memang bubuh air banyak sebab saya akan renehkan selama lebih kurang 2 jam.Apabila empuk, pastinya air tu akan menyusut juga.Setelah empuk barulah dibubuh kicap dan bahan perisanya.InsyaAllah keempukannya memang tidak mengecewakan.Resepinya lihatlah dibawah tu ye.
DAGING MASAK KICAP
Resepi:rohaisha@Damai Qalbu
Bahan-bahan:
500gm daging | hiris
1 labu bawang besar | cincang
7 ulas bawang merah | kisar
4 ulas bawang putih | kisar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 inci halia | ketuk
2 sudu kecil lada putih kisar
1 sudu kecil lada hitam kisar
4 cawan air
Kicap pekat* | secukupnya
Kicap manis*
Saus Manis ABC*
Garam
Minyak untuk menumis
Daun sup secukupnya | hiris dan tabur
Cara:
1.Tumiskan bawang besar cincang, halia dan bahan kisar hingga layu kekuningan bersama kulit kayu manis dan bunga lawang.
2.Masukkan hirisan daging, kacay rata.
3.Masukkan air, kacau dan tutup kuali dengan tudung periuk.Renehkan dengan api perlahan dan masak sehingga 2 jam agar daging betul2 empuk.Sesekali dikacau alih.
4.Setelah empuk, masukkan kicap manis, kicap pekat, saus manis ABC secukupnya, lada putih kisar dan lada hitam kisar.Biarkan seketika anggaran 5 minit.Sebatikan rasa dengan garam.
5.Matikan api dan hidangkan bersama hirisan daun sup.
Enak banget ni Rohah... kalau anak-anakku makan, licin sampai kuahnya! Urong ngeliwet.... baru balik kejo, anak2 nang kampung mentua....
BalasPadamAkak pun suka buat masak kicap. Tak kira la daging atau ayam. Makan dengan nasi hangat pun dah cukup.
BalasPadamnyummmmmmmmm sedapnya, terliur tgk, nak carik daging lah petang ni
BalasPadamSalam Kak Rohah...
BalasPadamKalau ada daging masak kicap kat rumah kita memang semua org berselera nak mkn...
Salam Rohah, betul tu...nak masak daging ni kena lama...2 jam baru empuk dan mesra...akak dah 2x buat dalam 2 minggu ni...sedap sangat kan? Tu pun ada lagi daging sikit dalam freeze..nanti mengicap lagi le nampaknya.
BalasPadamSedapnya kak rohah, makan dengan nasi panas mesti terangkat : )
BalasPadamAssalam Rohah.. lauk cenggini kalo dpt dek Farrah mmg tak hengatlah dia makan.. sedap kena ngan nasi panas kann..
BalasPadamsedap nya..ini makanan fav anak anak di rumah.. slurrp
BalasPadamsalam syg rohah,
BalasPadamdaging kicap akk pun suka..tp tang tunggu 2 jam akk mmg malas..klu bab makan akk mmg rajin..he hee..nnt nk buat la..nmpak best.
nmpk sedap lauk ni..tp QH xmkn daging..tp leh masakan lauk ni utk huby nti..hehe
BalasPadamemmm...sedapnye lauk ni...terus lapar perut da nie..hehee.:)
BalasPadamDaging masak kicap ni lauk kegemaran anak akak la Rohah.
BalasPadamAssallamualaikum Rohah..
BalasPadamDi rumah Naz, kalau masak lauk daging, mmg kena empuk. Kalau tak... tak lakulah jawabnya..
emmm....memang sedap. Saya masak daging korban semalam dan seluruh keluarga suka resepi ini. Terima kasih akak kerana sudi berkongsi resepi ini
BalasPadam