Pantasnya masa berlalu....macam tu lah putaran waktu menyapa kita saban hari.Moga hari yang bakal dilalui membawa seribu makna buat kita, insyaAllah...
Ada senang..???
Sebab tu lah saya bikin kek ni untuk kedua kalinya.Pernah buat DULU, tapi buat separuh adunan je.Enak, lembut, gebuss...Kali ni teringin buat dan makan lagi, dan inilah hasilnya.Untuk resepi asal boleh juga lihat di SINI.Empunya resepi ini ialah Chef Norzailina Nordin.Tq Chef...
KEK KEJU KUKUS
Resepi:Chef Norzailina Nordin
Bahan-bahan:( Loyang/Tin 22 cm )
6 biji putih telur
200 gm gula kastor
500 gm krim keju (suhu bilik)
250 ml krim putar
6 biji kuning telur
100gm tepung gandum
1 camca strawberi emulco
Sedikit pewarna merah
1 camca coklat emulco
Cara-cara:
1.Lengserkan tin pembakar dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak.
2.Putar krim keju hingga halus.Masukkan separuh gula dan putar hingga gebu.
3.Masukkan krim putar, kuning telur dan tepung.Pukul lagi hingga sebati.
4.Putar putih telur dengan baki gula hingga kental.Ketepikan.
5.Kaup balikkan putih telur ke dalam adunan dan kacau rata.
6.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian:
a)Adunan asal
b)Bubuh strawberi emulco dan pewarna merah pada satu bahagian
c)Coklat emulco pada satu bahagian lagi.