Pantasnya masa berlalu....macam tu lah putaran waktu menyapa kita saban hari.Moga hari yang bakal dilalui membawa seribu makna buat kita, insyaAllah...
Ada senang..???
Sebab tu lah saya bikin kek ni untuk kedua kalinya.Pernah buat DULU, tapi buat separuh adunan je.Enak, lembut, gebuss...Kali ni teringin buat dan makan lagi, dan inilah hasilnya.Untuk resepi asal boleh juga lihat di SINI.Empunya resepi ini ialah Chef Norzailina Nordin.Tq Chef...
KEK KEJU KUKUS
Resepi:Chef Norzailina Nordin
Bahan-bahan:( Loyang/Tin 22 cm )
6 biji putih telur
200 gm gula kastor
500 gm krim keju (suhu bilik)
250 ml krim putar
6 biji kuning telur
100gm tepung gandum
1 camca strawberi emulco
Sedikit pewarna merah
1 camca coklat emulco
Cara-cara:
1.Lengserkan tin pembakar dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak.
2.Putar krim keju hingga halus.Masukkan separuh gula dan putar hingga gebu.
3.Masukkan krim putar, kuning telur dan tepung.Pukul lagi hingga sebati.
4.Putar putih telur dengan baki gula hingga kental.Ketepikan.
5.Kaup balikkan putih telur ke dalam adunan dan kacau rata.
6.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian:
a)Adunan asal
b)Bubuh strawberi emulco dan pewarna merah pada satu bahagian
c)Coklat emulco pada satu bahagian lagi.
Salam Roha.dr Fb terus dtg kemari....lembut warna kek dgn cheese yg byk pastinya sedappp....
BalasPadamAssalamualaikum Rohah,
BalasPadamwaduhhhhh mewah kek kukus keju ni.kaya dngn kejunya...terliur yg amat sangat ni.warnanya pun menarik sangat..leh cuba ni...tq..
salam rohah
BalasPadamcantiknya..lembut jew colornya..jatuh cinta tgok..he hee
wah nampak gebu sgt.warna pun cantik lembut je sesuai
BalasPadamkak rohah, kaler dia nmpk sgt sweet. nmpk resepi lebih kurang slice cheese cake ngan cotton japanese cheesecake.. sure sgt gebu dan sedap nih!
BalasPadamAs'salam Rohah
BalasPadamemm..lembutnya kaler kek tu, macam dah terpikat aje rasanya hehehe. bolehlah k.ct mencuba pulak nanti. tapi kena beli cheese dululah..mahal dah sekarang kan hahaha
Assalam....haa..baru ok ni, td siang entah kenapa sengal intenet kot. Roha dah boleh komen blog akk lum? Bgtau kt fb nnti ye.
BalasPadamRajinnya Roha mengukus, akk ngeri skit bab mengukus ni.
wah sgt cantik kek keju tu...kaler pon mnarik...nmpk pon sgt lembut n gebusss...
BalasPadamsalam Rohah,terliur nya akak tengok kek keju kukus tu macam nak sekeping je tapi banyak lah sangat keju nya sampai dua buku kalau 500 gm kan kena shopping keju dulu lah gamaknya sbb kat umah hanya ada satu je ni heheeee
BalasPadamhAI... teruja sangat. Kalau di depan mata ni.... dah masuk mulut. Jatuh cinta dengan kombinasi yang digunakan. Lembut sangat warnyanya sehingga teserlah kegebuannya.
BalasPadamsedapnyer..cantik plak2..teringin la pulak...nak buatla (resepi kehidupanku)
BalasPadamSalam Rohah wahh ini sedap bangat ini dongsss warna sweet aje.. sure baunya pun wahh kecur dah ni....
BalasPadamcantiknya Rohah ,musti sedap ni kan
BalasPadamAduhai Rohah.... pantang yang ada keju, memang tak pandai berhenti makan, sedap! Tapi lepas tu...he he heh sebu perut sebab tamak!
BalasPadamRahel dah tergoda la pulak tengok kek keju kukus ni..nampak sangat halus tekstur dia..tentu enak banget kan..
BalasPadamaduii sedapnya kek keju...lama tak makan..huhuhu
BalasPadamAslmkm. Nampak gebu... nak cuba nanti one day.
BalasPadamCabtik sekali cake nya, pasti moist yah, ngeces nih lihat nya.. nyam..nyam
BalasPadamwarna dan gambar memang menarik...nak cuba buat tapi bahan tak cukuplah pulak..
BalasPadamSalam Rohah...nice n sweet kaler dia...menarik untuk di cuba versi kukus pulak :))
BalasPadamSalam Kak Rohah.. salam kunjung balas... maaf lambat sampai beberaper hari ni line tenet tak ok so tak lepas nak masuk dapo akak... wah sedap tu kek keju kukus.. ngan warna yang menarik.. cantiq.. akak erma follow n link yer..
BalasPadamSalam Kak..cantik betul kombinasi warna dia..
BalasPadamalahai..cantiknye kek keju ;)
BalasPadamalahai sedapnya.wajib cuba ni ...
BalasPadam