Asalamualaikum..
Salam ceria dan salam bahagia buat teman2 setia di Damai Qalbu, juga buat pengunjung2 yang dikasihi di luar sana.Semoga semuanya ceria2 belaka..amin.Dek hampir setiap hari berkemelut dengan cuaca panas sekarang ni, tempohari sempat juga melayan tekak dengan panna cotta yang lembut.Enak sungguh menikmatinya, dingin dan asyik mahu berulang kali menjamahnya.Sehingga mengalami sakit tekak dan serak suara, walaupun saya dah nyahkan sejuknya terlebih dahulu...terima je lah akibatnya kan..hehe..sedap punya pasal katakan..
Kali ni berkongsi resepi panna cotta dari Kevin Lynch, namun saya olah sedikit mengikut citarasa dan bahan yang ada ketika itu.Sedap panna cotta ni bila kita gunakan bahannya dari jenis cream berbanding susu segar biasa.Tampak pekat dan begitu terasa bila dinikmati.Walaupun resepi di bawah ni telah saya olah, namun saya sisipkan sekali resepi asal dari Kevin sendiri di bawah sekali tu.Bolehlah rujuk terus ye.
YOGURT PANNA COTTA BERSAMA STRAWBERI
Resepi asal:Kevin Lynch (YOGURT PANNA COTTA WITH STRAWBERRY JELLY)
Olahan:rohah
Bahan-bahan:
2 1/4 sudu teh gelatin
1 cawan UHT whipping Cream
1/3 cawan gula
1 bekas yogurt (140 gm +-)
Cara:
1.Taburkan gelatin ke dalam mangkuk berisi air dan biarkan sehingga lembut anggaran 5 minit.
2.Masukkan whipping cream dan gula ke dalam pan dan renehkan sehingga gula larut.
3.Buangkan haba dan kacau dalam gelatin.
4.Masukkan yogurt guna ke dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
5.Campurkan krim dengan yogurt.
6.Tuangkan bahan tadi ke dalam ramekins atau bekas yang sesuai dan sejukkan dalam peti ais selama 3 jam.
PURI STRAWBERI
Oleh:rohah
Bahan-bahan:
200 gm buah strawberi
4 sudu besar air
2 sudu kecil gula
Cara:
1.Kisarkan semua bahan di atas dan sejukkan dalam fridge.
YOGURT PANNA COTTA WITH STRAWBERRY JELLY
Kredit:Kevin Lynch
Yogurt Panna Cotta
Vanilla yogurt panna cotta.
Ingredients
- 1 envelope unflavoured gelatin (2 1/4 teaspoons)
- 3 tablespoons water
- 1 cup heavy cream
- 1/3 cup sugar
- 1 vanilla bean (split and seeds scraped)
- 1 (16 ounce) container Greek yogurt
Directions
- Sprinkle the gelatin into the water in a bowl and let sit until softened, about 5 minutes.
- Bring the cream, sugar and vanilla seeds to a simmer in a small sauce pan until the sugar has dissolved.
- Remove from heat and mix in the gelatin.
- Whisk the yogurt in a bowl until smooth.
- Whisk the cream into the yogurt.
- Pour the mixture into 6 1/2 cup ramekins (or the equivalent) and chill in the fridge for at least 3 hours.
Strawberry Jelly
Strawberry jelly with fresh strawberry puree.
Ingredients
- 1/2 envelope unflavored gelatin
- 3 tablespoons water
- 1 cup strawberry puree
- 1 tablespoon lemon juice
- 1/4 cup sugar
Directions
- Sprinkle the gelatin into the water in a bowl and let sit until softened, about 5 minutes.
- Simmer the strawberry puree, lemon juice and sugar until the sugar is dissolved.
- Mix the gelatin into the strawberry mixture.
- Remove from heat, let cool, pour it into what you want and chill in the fridge until set.