Meratah rasa; makan Nasi Mentega & Cendawan berlaukkan Ikan Bawal Bersos Hitam..Resepi diambil dari Kak Ummi, dan telah dicuba..Sedap err..Terima kasih Kak Ummi, atas kesudian berkongsi resepi.
IKAN BAWAL BERSOS HITAM
Resepi: Ummi@Home Sweet Home
Bahan anggaran:
1 ekor tilapia sederhana besar | cuci, tos dan kelar2 (saya guna ikan bawal)
1 labu bawang besar | didadu
3 ulas bawang putih | dicincang
3cm halia | dicincang
2 sudu besar cili kisar / cili giling
2 sudu besar kicap pekat ABC (saya guna kicap pekat tamin)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu teh cuka makan
Sedikit air (+- 1/3 cawan)
Garam dan gula secukup rasa
1/3 biji benggala merah | potong dadu
1/3 biji benggala kuning | potong dadu (saya guna benggala hijau)
1/2 biji lobak merah| hiris bulat
Daun bawang untuk hiasan
Cara memasak:
1.Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.Panaskan minyak yang banyak dan goreng terendam hingga garing.Angkat dan letakkan ke dalam pinggan sesuai.
2.Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
3.Masukkan cili giling dan kacau masak hingga naik minyak sikit.
4.Masukkan kesemua jenis sos, cuka dan sedikit air.Masak biar mendidih.
5.Masukkan garam dan gula secukup rasa.Masak biar kuah pekat sedikit.
6.Akhir sekali masukkan ke semua sayur dan masak sebentar (jangan biar sayur terlalu layu).
7.Seimbangkan rasa dan tutup api.Tuangkan ke atas ikan tilapia tadi rata-rata.(Boleh juga masukkan sekejap ikan ke dalam kuali dan gaul sebentar).Hidangkan dengan hiasan daun bawang.Selamat mencuba..