Assalamualaikum...
Seminggu dua ni nampaknya dapur saya masih bermain-main lagi dengan part2 keladi..Ada gak gitu..!!Ye lah, masih belum berakhir lagi episod keladi yang diambil dari kampung tercinta cuti raya cina ari tu..Sebut je pasal "batang keladi", memang jadi pebret bagi saya..Kalau makan ni syok hirup kuahnye tu.Slurrpp.....................
Resepi??Sesimple resepi yang selalu saya buat..biaselah tu.
ASAM PEDAS BATANG KELADI
Resepi:Rohaisha
Bahan-bahan:
10 tangkai batang keladi | potong pendek
25gm cili kering | kisar
4 ulas bawang merah | kisar
3 ulas bawang putih | kisar
Sedikit halia | kisar
Sedikit belacan | kisar
15 gm ikan bilis | kisar
5gm udang geragau | kisar (tak letak pun tak apa)
Serbuk kunyit secukupnya
Asam jawa secukupnya
air secukupnya
Garam secukup rasa
Gula secukupnya
Minyak secukupnya
Bahan-bahan:
1.Tumisakan bahan-bahan kisar sehingga naik minyak.Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata.
2.Masukkan air yang dibancuh bersama asam jawa ke dalam periuk dan biarkan mendidih seketika, barulah dimasukkan batang keladi.
3.Rebus batang keladi hingga menjadi empuk dan barulah diperasakan dengan garam dan gula.
4.Matikan api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan