Salam ceria..
Saya teruskan misi lagi malam ni, n3kan tumis lala yang telah dijadikan hidangan untuk makan malam hari minggu semalam nie.Cuti tahun baru cina baru2 ni sempat encik abang n anak2 jenguk tepi pantai di kampung n kutip sedikit lala, tapi cuma dapat semangkuk je.Maybe tak puas, so semalam ada order soh masak macam kat kg ari tu..cuma nak kasi aroma yang sedap, saya tambahkan daun limau purut, memang licin sekali jalan je..Macam biase etika saya; ringkas, padat dan sedap..ewahhh..macam ia2 la pulak..
LALA SOS TIRAM BERAROMA
Resepi:Rohaisha
Bahan-bahan:
800gm lala
1 labu bawang besar | hiris
3 ulas bawang putih | hiris
2 cm halia | hiris
2-3 sudu besar sos tiram
Cili padi (*jika mahu.Saya tak letak, cuma buat hiasa je)
6 tangkai daun limau purut
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Gula secukupnya
Minyak secukupnya
Cara menyediakan:
1.Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan cili api hingga layu.Masukkan sos tiram dan kacau.
2.Masukkan air secukupnya bersama daun limau purut.Biarkan didih sekejap.Kemudian masukkan pula lala, kacau dan tutup kuali sebentar.
3.Perasakan dengan garam dan gula.Matikan api apabila lala telah masak.
4.Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan