Assalamualaikum
Selamat pagi dan salam ceria2 selalu.Hari ni saya ingin kongsikan menu simple tapi segar je bila hirup kuah dia time panas2 lagi.Maklum je beberapa hari ni kita asyik menjamah menu daging je kan.So, kita rehatkan dulu perut kita dari menu daging tu ye..
Untuk sup ikan macam ni saya memang gemar menggunakan punjut Sup Ikan ADABI sebab dalam paket tu dah ada sekali kayu manis, buah keras dan istimewanya ada daun salam sekali, itu yang menjadikan sup kita harum dan enak kuahnya.Untuk resepinya yang simple tu bolehlah jengah di bawah tu ye.
Resepi:rohaisha
Bahan-bahan:
1kg ikan mayong
3 ulas bawang merah | hiris
3 ulas bawang putih | hiris
1 punjut Sup Ikan ADABI (1 paket)
1 batang serai | ketuk
5 inci halia | ketuk
Lada putih kisar secukupnya
Garam
Gula
Minyak masak
Daup sup
Bawang goreng
Cara:
1.Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga wangi dan kekuningan.Masukkan air secukupnya.Didihkan.
2.Masukkan ikan dan punjut Sup Ikan.Biarkan ikan masak sepenuhnya.Perasakan dengan garam, gula dan lada putih kisar secukupnya.
3.Matikan api.Hidangkan bersama hirisan daun sup dan bawang goreng.
Assalam Rohah.. sedap kan panas panas ni makan sup sup gini.. ada pulak laa sambal kicap ngan tempe goreng.. perghhh.. akk pon nak wat sup gak rini.. dah kuarkan dah tulang seawal pg td..
BalasPadamSy suka mkn sup2 mcm nie kak....simpel...tp mmg menyelerakan....tambah dgn cuaca yg kejap panas kejap ujan nie.....sup la mkanan yg paling best bg sy.....
BalasPadamsedappp..rohah tangan sapa tue yg nak amik sup tue..h ehee cubit nnt..h ehhee
BalasPadamsalam Rohah
BalasPadammenu sihat ni sup2 je kan akak pun kadang dah boring makanan berempah yg pekat2 tu biarlah yg berkuah sup gini lebih santai tak berat sngt kan
Salam Kak Rohah...
BalasPadamsedapnya kalau dapat hirup sup ikan tu...dah dekat2 tengah hari ni..memang lapar laa..
Assalamualaikum.. salam kenal.. :)
BalasPadamsinggah sini tengok sup ikan mayong...
penah gak beli ikan mayong.. tapi lama dah... time tu mcm mana leh terbeli ikan mayong pun tak tau.. beli kat mana pun tak ingat.. sbb biasanya ikan mayong tak de jual kat tesco or giant.. hmmmm tapi ingat lagi.. beli ikan mayong sbb nak buat asam pedas... :)
salam rohah..lama dh akak tak mamam sup ikan ni..nmpak rohah masak nih rasa teringin lak..adehh!
BalasPadamBagus juga makan sup ikan atau sayur lepas puas membaham daging lembu 2,3 hari ni kan.
BalasPadamrempah sup ikan dok ada tu tapi ikannya tak de nak buat sop...saya suka sop cam gini...cuci tekak dan cuci perut tapi saya suka masam2 dan pedas sikit..
BalasPadamTu tangan anak sapa tu...dia nak sop ke nak ayor... hi hi
selalu nampak ikan mayong dimasak asam pedas... boleh juga ye dibuat sup.. mesti segar je hirup kuahnya.. tp kat rumah kita tak pernah masak ikan mayong.. maklum mak & mertua tak biasa masak jd anak menantu pun takut2 nak mencuba.. hehe...
BalasPadamAs salam kak rohah..lama zila x jenjalan nih..dapnye sup tu..
BalasPadampestime tgk ikan mayong ni disupkan..biase tgk pak mertua masak asam pedas aje ikan ni..menu fav fmly hb QH..ikan ni kalau digoreng bru QH mkn..klau x..tgk aje lauk tu...hehe
BalasPadamslm kak..sy xpnh lg jupe ikn mayong ni..tp xtau la kt cni org pgil ikn apa..hehe..tp kalu digantikn ngn ikn lain ok x? contohnya ikn tggiri ke,ikn merah ke,ikn muduk ke yg besar2 la..mst rs sama je kan...
BalasPadam