Salam manis semua, moga ceria-ceria bersama keluarga tersayang..
"Ramuannya mudah dan kelihatan ringkas", inilah dia masakan ungkep yang sinonim dengan masyarakat jawa.Cuma jika ada perbezaan di antara jawa berlainan tempat pun, tidaklah begitu ketara.
Untuk resepi Ungkep Sotong ni, saya dapatkannya dari sebuah majalah.Resepi asalnya adalah Ayam Ungkep.Resepi ni lebih kurang sama dengan resepi yang saya selalu buat ni, cuma saya tak bubuh biji ketumbar dan jintan halus.
SOTONG UNGKEP
Sumber rujukan:Ayam Ungkep (Majalah Rasa)
Bahan-bahan:
12 ekor sotong | dibersihkan
4 batang serai | ketuk
Sedikit serbuk kunyit (item ni saje saya tambah)
Sedikit serbuk kunyit (item ni saje saya tambah)
Air asam jawa secukupnya
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan tumbuk:
2 labu bawang besar
5cm kunyit hidup
5cm halia
2 sudu makan ketumbar* (pastikan ditumbuk lumat)
2 sudu makan jintan halus*
Cara memasak:
1.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk kunyit serta serai sehingga naik bau.
2.Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil bahan tumisan digaul rata agar tidak terlalu garing.Biarkan mendidih seketika.
3.Seterusmya masukkan sotong dan air secukupnya.Didihkan sehingga sotong empuk. (saya didihkan sebentar sahaja -tidak lebih dari 5 minit agar sotong tidak liat.)
4.Akhir sekali, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan.
note:resepi asal ialah 4 ketul ayam dan ukuran bahan perencahnya adalah separuh adunan dari yang saya gunakan untuk masakan sotong ni.
note:resepi asal ialah 4 ketul ayam dan ukuran bahan perencahnya adalah separuh adunan dari yang saya gunakan untuk masakan sotong ni.
terliur tgk sotong tu
BalasPadamakeh sotongey... njaluk siji yo mbakyu...
BalasPadamsuka sotong.. masak ungkep ni tak pernah pulak, nampak ada kelainan ni.. mesti sedapkannn
BalasPadamSalam Kak Rohah...kite memang peminat sotong...dan kalau yg nama sotong macam2 boleh kita buatkan..sedap la..
BalasPadamAssallamualaikum Rohah..
BalasPadamRohahhhhhh... Nak sotong tuuuuu!!!! Terliur tgkk.. sedapnyaaaa.... Simpan resepi dulu..Nanti bila2 ada sotong dlm stok boleh try.. Kreatif! Tukar ayam dgn sotong eh...
Slmt berhujung minggu Rohah. pernah masak ayam ungkep...sotong ungkep belum pernah buat....nampak sedap.kena tunggu stok sotong dulu....dah 1 bulan lebih tak da stok sotong kat sini..yg ada sotong besar frozen ...
BalasPadamsedap ni ... nanti boleh cuba lak! silalah join blog saya, terima kasih. dairisally.blogspot.com
BalasPadamoooo bila tengok resepi mcm biasa buat, tp ain pnggil sotong masak kunyit..memang sedap..
BalasPadamSedapnya....terliur sudah.
BalasPadamdari hari tu lg dah tertarik dgn resepi ni...tp xsmpt nk singgah...nmpk sedap n myelerakan...xpenah lg tgk sotong diungkepkan...mnarik
BalasPadam