Selamat tengahari dan menjamu selera..
Lauk apa yang u all makan untuk tengahari yang panas hari ni? yang dalam ni bukan lauk untuk hari ni, tapi beberapa hari yang lalu..Simple aje..
IKAN SELANGAT GORENG BERLADA
resepi:rohaisha
Bahan-bahan:
8 ekor ikan selangat | goreng
25 tangkai cili kering | kisar
1 labu bawang besar | hiris
5 ulas bawang merah | kisar
3 ulas bawang putih | kisar
2cm halia | kisar
Air asam jawa secukupnya
Gula secukup rasa
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara:
1.Tumiskan bawang besar dan bahan kisar hingga naik minyak.Masukkan bancuhan air asam jawa secukupnya.Biarkan ia mereneh dan pekat, barulah dimasukkan ikan yang telah digoreng tadi.
2.Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.kacau sebati.Biarkan seketika.
3.Tutup api setelah masak.
aduhhh sedapnya...suka cara masak yg mcm ni...mbangkitkan selera uuuu...
BalasPadamAssalammualaikum.. wahh lauk ni laa yang sedap dan ringkas! makan dengan nasi panas-panas tak perlu lauk lain memang yummyyyyyehhhhh
BalasPadamlauk mcm ni mmng sedap sangat, dari zaman akak anak dara lagi...mmng suka sambal ikan mcm ni...sedap hingga menjilat jari..he3...
BalasPadamikan goreng di kasih cabe memang fav all the time..suka sekali makan dengan nasi hangat.. ;)
BalasPadamNyambel iwak yo.... lauk kegemaran ni, dari dulu sampai kini.... memang jilat jari macam Yatie tu he he hehhh
BalasPadamsalam Rohah,akak suka ni meratah ikan kalau yg baru siap goreng ranggup sampai ketulang pun di kebas jugak haha
BalasPadamsalam kak rohah.. ikan goreng dgn sambal mmg sedap. walaupun sempoi, tp dpt ngan nasi panas mmg habis 2 pinggan.
BalasPadamassalam
BalasPadammemang ikan kegemaran kita ni he he selalu goreng garing2 makan ngan nasi he he
tp kalu rajin wat sambal gini lagilah laju he he
Buat menu berbuka puasa mantap sekali kelihatannya..
BalasPadam