Assalamualaikum..
Selamat petang dan salam mahabbah buat anda semua..Semoga anda berbahagia di samping orang2 tersayang.
Beberapa hari ni rasa tak berapa sihat, namun slow2 saya N3kan juga resepi kari ikan yang biase saya buat ni.Saya memang kerap gunakan susu sejat apabila masak kari.Alhamdulillah hasilnya memang tidak pernah mengecewakan.Walaupun saya sering menggunakan susu sejat dalam masakan kari saya nie, saya tetap akan bertanyakan super tester saya tu (siapa lagi kalau tak cik abangku yang sememannya gemar makan kari)."Ada rasa SUSU??"..jawabnye: "TIDAK..o.k je"..Semenjak dari itu memang saya gemar mengenakan susu sejat dalam sajian ini...So, siapa kata kari yang tak gunakan santan tak sedap??...sebab memang saya telah amalkannya...Tak percaya??? cubalah....hhehehe
Ikan yang saya gunakan ni adalah ikan sebelah (spesis besar) yang rupa bentuknya seakan-akan ikan bawal.Diapunya isi memang lembut, berisi dan enak.Memang sesuai sangat dijadikan masak kari, masak kicap ataupun asam pedas.
Resepi: rohah_rohaisha
Bahan-bahan:
850gm ikan sebelah | siap potong
4 ulas bawang merah | tumbuk
4 ulas bawang putih | tumbuk
2 inci halia | tumbuk
2 inci kunyit hidup | tumbuk
5 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar jintan manis | tumbuk
1 sudu besar jintan putih | tumbuk
1/2 sudu kecil halba
2 kuntum bunga lawang
1/2 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
1/2 cawan susu sejat
1 biji tomato | belah 4
2 cawan air bancuhan asam jawa
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara menyediakan:
1.Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga layu.Setelah itu dimasukkan pula bunga lawang, kulit kayu manis, biji pelaga, halba beserta serbuk cili dan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.Kacau sehingga naik minyak.
2.Masukkan susu sejat dan ikan.Biarkan seketika.Apabila telah mereneh masukkan pula bancuhan air asam jawa.Masukkan juga sedikit gula dag garam secukup rasa.Apabila telah mendidih dan ikan kelihatan masak, masukkan belahan tomato, gaul sebentar dan matikan api.
Saya nak ucap tahniah kerana menggantikan susu sejat dari santan. Mudah2xan sihat Kita semua.
BalasPadamTerima kasih Aliah..setakat ni menggunakan susu sejat untuk masak kari tidak menjadi kejanggalan bagi saya..alhamdulillah..Amin atas doamu itu.
BalasPadamErmmm...sedapnya kari ikan sebelah... gee baru sekali mkn ikan tu, mmg sedap kan...
BalasPadamKali ketiga suami saya beli ikan ni, mula2 dulu tak tahu juge apa namenya, sbb mcm tak percaya ikan ni Ikan Sebelah,rupa bentuk ikan tu seolah2 mcm ikan bawal je..mmg sedapbuat masak kari, gorng @ masak kicap..
BalasPadamSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
BalasPadamAssalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570