Assalamualaikum..
Tayang mufin lagi....Sebenarnya ada krim keju balance masak pai ari tu, so cari resepi mufin yang sewaktu dengannya.Secara kebetulannya ngam2 pulak tu timbangan krim keju kat fridge saya tu..Jom ahhhhhhh....jengah2 resepi mufin ni..Lembut dan halus strukturnya..
MUFIN KRIM KEJU
Sumber: Noraini Zakaria (Kompilasi Hidangan Berkeju)
Bahan-bahan:
100gm mentega
50gm keju
150gm gula kastor
2 biji telur
200gm tepung kek
10gm serbuk penaik
50gm susu segar kotak
50gm minyak masak
Secubit garam
Taburan chip coklat secukupnya (saya tambahkan item ini)
Aising mentega: (saya tak buat)
200gm mentega
100gm gula aising
Pewarna merah
Cara membuatnya:
1.Pukul mentega,krim keju dan gula kastor hingga kembang dan gebu.
2.Masukkan telur satu persatu dan putar hingga sebati.
3.Tuangkan tepung, serbuk penaik dan diputar sebati.Kemudian masukkan susu sedikit-sedikit hingga habis.Akhir sekali masukkan minyak.Putar hingga sebati.
4.Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celcius selama 15 minit.Sediakan cawan kertas dan masukkan dalam tin mufin.Isikan adunan 3/4 penuh dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 25 minit
5.Aising:Putar mentega dan gula aising hingga kembang dan gebu.Warnakan merah dan paipkan bentuk bintang di atas mufin. (saya tak buat aising ni tapi menggantikannya dengan coklat chip).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan