Isnin, 19 Disember 2011

UDANG GORENG TEPUNG



Assalamualaikum..
Hidangan hujung minggu ni...mmm, memang sedap makan udang goreng tepung yang rangup dan lembut ni bersama nasi panas. Jomlah kongsi resepinya..


Saya ikut stail mak saya membancuh tepung untuk udang goreng tepung ni, cuma saya tambahkan pula dengan tepung jagung agar lebih rangup...hasilnya memang tidak mengecewakan.

UDANG GORENG TEPUNG
Resepi:Rohaisha

Bahan-bahan:
700gm udang putih (saiz besar)
3/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
2 biji telur
Garam secukupnya
Kunyit secukupnya
Lada sulah secukupnya

Cara:
1.Buang kulit udang bersama kepala, dan tinggalkan ekornya sahaja.
2.Gaulkan udang bersama dengan garam, kunyit dan serbuk lada sulah.
3.Setelah sebati, pecahkan telur dan sebatikan sekali lagi.Kemudian barulah gaulkan udang bersama-sama tepung gandum dan tepung jagung.Gaul rata.
4.Panaskan minyak dan goreng udang hingga kekuningan.
5.Angkat dan hidangkan.





1 ulasan:

  1. May I just say what a relief to uncover someone that truly knows what they're talking about on the web.
    You definitely realize how to bring an issue to light and make
    it important. More and more people must read this and understand this side of your story.
    I can't believe you aren't more popular given that you most certainly have the gift.


    Here is my blog ... m88

    BalasPadam