Assalamualaikum...
Aduhai...teringat2 saya akan kerabu mangga yang telah saya jamah ketika makan malam di sebuah restoran terapung di Melaka.Saya cuba bayangkan apa yang telah saya makan dan cuba membuatnya sendiri...tapi taklah 100% macam rasa yang kat restoran tu, yang penting saya mencuba...Mehlah rasa..
Kerabu Mangga
Sumber: Rohaisha
1 biji mangga muda} hiris halus
1 batang karot} sagat
1 sudu besar udang kering} rendam dgn air panas kemudian tumbuk
1 biji tomato} potong dadu
10 tangkai cili api/ burung} potong kecil
Kacang tanah} ditumbuk atau kisar
garam secukupnya
sedikit gula
Cara:
1-Gaul semua bahan cincang bersama bahan perasa (garam dan gula)
2-Taburkan kacang secukupnya.* lg banyak lg sedap..
Sumber: Rohaisha
1 biji mangga muda} hiris halus
1 batang karot} sagat
1 sudu besar udang kering} rendam dgn air panas kemudian tumbuk
1 biji tomato} potong dadu
10 tangkai cili api/ burung} potong kecil
Kacang tanah} ditumbuk atau kisar
garam secukupnya
sedikit gula
Cara:
1-Gaul semua bahan cincang bersama bahan perasa (garam dan gula)
2-Taburkan kacang secukupnya.* lg banyak lg sedap..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan