Rabu, 7 Disember 2011

KUEY TEOW SUP TELUR



Assalamualaikum..
Alhamdulillah, kenyang juga makan kuey teow sup ni ye...Kali kedua saya buat kuey teow sup.Sesekali kene juga tukar menu dan resepi..
KUEY TEOW SUP TELUR
Resepi:Rohaisha

Bahan-bahan:
450gm kuey teow} dicelur

Sup:
4 ulas bawang merah} kisar
3 ulas bawang putih} kisar
2cm halia} kisar
1 batang lobak} potong pendek memanjang
2 kuntum bunga lawang
1/2 batang kulit kayu mani
2 keping fish cake} hiris
Sawi secukupnya}
5 biji telur} potong
150 liter air
1 biji kiub ayam knor
Lada sulah secukupnya (optional)
1 sudu kecil lada putih kisar
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak untuk menumis

Taburan:
Bawang goreng
Daun sup 

Cara:
1.Celurkan kuey teow dan toskan.Siramkan dengan air paip dan toskan sekali lagi.Ketepikan.
2.Tumiskan bahan kisar, kulit kayu manis dan bunga lawang dan hingga kekuningan.
2.Masukkan air, kiub ayam dan hirisan lobak.Biarkan hingga mendidih.Perasakan dengan garam dan gula.Setelah itu perlahankan api dan masukkan telur diikuti hirisan fish cake.
3.Apabila hampir masak masukkan sawi, serbuk lada putih dan lada sulah.Matikan api.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan