Assalamualaikum...
Jamu mata ngan pulut bercicahkan sambal ikan bilis ye..Asalnya nak makan pulut ngan kelapa parut je, tapi terlajak buat sambal pulak propanyerrr..hi2..
Pulut
Bahan-bahan:
1 kg cawan beras pulut | rendam 1 jam
5-6 cawan santan/ secukupnya [sukatan paras permukaan pulut dan lebihkan sedikit]
1 sudu besar garam
2 helai daun pandan
2-3 sudu besar minyak masak
Cara:
1.Panaskan air dalam kukusan.
2.Satukan pulut bersama santan, garam dan daun pandan, kukus beras pulut selama 20 minit.
3.Buka penutup periuk, kacau pulut dan tuangkan minyak masak.Sebatikan.Kukus semula pulut selama 30 minit atau sehingga masak.
4.Siap untuk dihidangkan.
**jika pulut masih peroi, boleh tambahkan santan.
**jika pulut masih peroi, boleh tambahkan santan.
Sambal Ikan Bilis
Bahan-bahan:
50gm ikan bilis | cuci, toskan
50gm cili kering*
1 labu bawang besar | hiris
6 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
2 cm halia*| kisar bahan bertanda (*)
Sedikit asam jawa
Air secukupnya
Garam
Gula
Minyak masak
Cara:
1.Tumiskan hirisan bawang besar, bahan kisar hingga beraroma dan naik minyak.
2.Masukkan ikan bilis dan kacau rata.Biarkan sekejap.
3.Masukkan air yang dibancuh bersama asam jawa secukupnya.Renehkan.
4.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.Biarkan sekejap.
nyum..nyum...nyum... terlior k.gee dibuatnya....
BalasPadamAdoiii sedapnya terliur tgk
BalasPadamSekali pandang mcm nasik lemak pun ye
Ohhhh....sedapnya....!
BalasPadamDh lama akk x mkn pulut rohah..x pernh lg cuba mkn n sambal..mesti sdap ne
BalasPadamSalam jarang mkn pulut dgn sambal ikan bilis..mmg npk sedap.....
BalasPadamtelan air liur tgk pulut dengan sambal bilis tu...
BalasPadamSalam kak rohah.. tun xpenah mkn pulut ngan sambal bilis. biasa pulut mkn ngan ikan masin+ kelapa parut. alahai, teringin pulak nk makan, dh lama betul xjumpa.
BalasPadammak aaihh..terus terliur nengok pulut ngan sambal tuh..perghh..apa2 menu pulut mmg feveret akak!!
BalasPadam