Assalamualaikum...
Dah lama tak membingka..hari ni pun cadangnya nak membingka durian yang tinggal ciput tu, sekadar buat cemilan di petang hari.Itupun kalau sempat.
Bingka Jagung ni pulak saya buat sebelum bulan puasa tempohari.Lebihan dari jagung rebus.Saya sharekan di sini sebab hasilnya memuaskan selain dari mengelakkan pembaziran.Jadinya jika ada jagung rebus yang dah tak nak dijamah begitu saje, bolehlah buatkan bingka..sedap tauuu...
BINGKA JAGUNG
Oleh: rohah
Bahan-bahan:
1 tongkol jagung (telah direbus) -sisirkan isinya dan kisar halus
1 tongkol jagung (telah direbus) -disisir kasar, ketepikan
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
2 sudu besar tepung kastad
1 1/2 cawan santan/ susu segar
2 biji telur
1/2 cawan minyak
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen jagung (jika ada)
Sedikit pewarna kuning (jika perlu)
Bijan untuk tabur
Cara:
1.Kisarkan jagung bersama santan.
2.Tuangkan bahan kisar ke dalam satu bekas.Masukkan jagung yang disisir kasar, gula, garam dan telur, kacau sebati menggunakan whisk.
3.Masukkan tepung gandum, tepung beras dan tepung kastard.Kacau hingga rata.Perisakan dengan esen jagung, masukkan sedikit pewarna, minyak masak dan kacau lagi.
4.Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius.
5.Sapukan loyang empat segi berukuran 8" dengan mentega.Tuang bancuhan adunan ke dalam loyang.Taburkan bijan di atas adunan.Bakar selama 1 jam.
note:boleh tambah 3 minit pembakaran utk api atas sahaja jika mahukan sedikit kerak di atasnya.
note:boleh tambah 3 minit pembakaran utk api atas sahaja jika mahukan sedikit kerak di atasnya.