SWEDISH MEATBALLS
Resepi:taste.com.au
Sumber:Hayati Zain
Bahan-bahan:
2 keping roti putih | buang tepinya, koyak2kan
1 biji bawang merah besar | parut (saya cincang)
500 gm daging lembu kisar (saya guna daging kisar Ramly)
1 biji telur | dipukul
1/2 sudu teh rempah campuran
1/4 sudu teh serbuk buah pala
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu kecil serbuk paprika**
Sedikit garam**
Cara:
1.Letakkan roti ke dalam mangkuk.Tambah susu.Biarkan selama 5 minit.Tambah bawang bawang, daging, telur, rempah dan garam.Perasakan dengan garam dan lada (lihat di atas **).Campurkan bahan-bahan, gaul sebati.Bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.Letakkan di pinggan.
2.Panaskan minyak dalam kuali/ pan, goreng dengan api sedehana besar.Balik-balikkan meatball selama 4-5 minit atau sehingga keperangan.Setelah masak, letakkan di pinggan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan