Assalamualaikum..
Panas terik beberapa hari ni,kalau ada dessert yang sesuai seakan reda kepanasan yang dirasai.Minggu lepas saya berkesempatan membuat dessert yang cukup sinonim dengan masyarakat jawa, sedap dimakan ketika sejuk..BUBUR SUM SUM
Oleh:rohah
Bahan-bahan: (utk 18 cup saiz INI)
2 cawan tepung beras
1 1/2 liter santan (dari sebiji kelapa)
1 1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
Cara:
1.Satukan kesemua bahan dalam bekas.Kacau sekata.
2.Masak dalam periuk/ kuali atas api sederhana .Kacau sentiasa sehingga bancuhan tepung menjadi likat dan meletup-letup supaya tanak.
3.Matikan api.Sudukan bubur sum sum ke dalam bekas yang sesuai.
4.Hidangkan bersama air gula merah.Sedap di makan ketika sejuk.
Air Gula merah/ Sirap
Bahan-bahan:
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula
800 ml air
2 helai daun pandan
Cara:
1.Satukan kesemua bahan dalam periuk.Masak hingga mendidih.
sedapnyer bubur sumsum.. feberet en. suami ni... lebih sdp dari lompat tikam sbb bubur sumsum ada bahagian lemak saja.. hehehee.. teringat dulu lepas pantang.. teringin sgt nak mkn.. terus buat & mkn puas2.. hehe..
BalasPadamBetul lah panas2 ni dapat makan bubur sumsum, aduh best nyer........
BalasPadamMemang sedap, cam terasa lemak lemak manis dengan air gula melaka tu.
BalasPadamRohah..saya pun tgh dok berkira2 nk buat tepung som som atau lompat tikam...mmg terasa2z nk mkn dessert cm ni....dapnya!!! Oh help!!
BalasPadamuh...lamanya tak mkn sumsum. Konon nk kurangkan santan dlm bdn ni..A
BalasPadammmmmm...bestnya kalo dpt semangkuk!..mmg sedap dimkn sejuk...tringat ms kecik2 dulu penah buat sampai seperiuk...pakai campak je..udah terlebih-lebih..siapa plak nk mkn sampai seperiuk..hahahaha
BalasPadamermmm..sedapnya...nyaman lalu kat tekak I...
BalasPadamoh sedapnya...!
BalasPadamdpt tgk je la ni....huhuhu....
wahh..suker..suker..dh lama akak x merasa bubur som som ni..mmg feveret! nostalgia zaman kecik2 dulu..huhu!!
BalasPadammenyelerakan sungguh nampaknya!
BalasPadamnyum nyummm..!!
Salam kak rohah.. sedapnyer... skrg petang2 mmg sgt panas.. sesuai la mkan bubur sum sum sejuk2.
BalasPadamsalam kak rohah..sy tak penah mkn bubur sum sum ni..haha..jakun plak baca semua komen..tapi sy penah tgk dlm buku resepi juz tak penah cuba..bila tgk akak buat ni nampak sedap & menarik pula..hehe..terus masuk list! :)
BalasPadamSalam kak rohah.... lieza dtg kunjung balas...baru sempat nak jalan2... wah akak ni pun rajin masak2 yer...byk resepi nih..., terima kasih sidi dtg dapur lieza ni yg skrg agak2 suam kuku... salam perkenalan juga...
BalasPadamdapnye musim panas ni..nak ckitt...
BalasPadamsedap2..sila htrkan ke umah bubur somsom tu...aci x...hehe
BalasPadamTerima kasih share resepi. Mmg sedap...sblm ni masak main agak2 je. Resepi ni blh masuk buku.. Hihi
BalasPadamoh sangat sedap di pandang bubur ini...patut dicoba resepnya. membangkitkan selera gambarnya
BalasPadam