Assalamualaikum..
Kerap saya mengadun kek span hasil resepi Noraini Zakaria.Hasilnya memang gebu dan menjadi.Sesuai dijadikan sebagai kek asas dalam mendeco kek.Saya catatkan resepinya di sini sebagai rujukan.
KEK SPAN COKLAT
Resepi:Noraini Zakaria (Buku KOMPILASI HIDANGAN KEK)
Bahan-bahan:
150gm gula kastor (saya kurangkan)
110 tepung kek*
20gm serbuk koko*
1 sudu teh serbukpenaik* | ayak bahan bertanda (*bahan A)
75gm minyak masak
15gm ovalette
5 biji telur gred A
60gm air**
1 sudu teh emulco** | satukan bahan bertanda (**)
Cara membuat:
1.Griskan acuan kek.Lapis dengan kertas serap minyak.Panaskan ketuhar pada sushu 180 darjah celcius.
2.Gaul ovalette dan gula kastor dalam mangkuk adunan.Masukkan telur sebiji -sebiji sambil dipukul hingga sebati.
3.Kemudian masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil dikacau.
4.Pukul dengan kelajuan perlahan selama 2 minit untuk sebatikan adunan.Tukar kepada kelajuan tinggi selama 5 minit hingga adunan kembang dan gebu.
5.Perlahankan kelajuan dan tuangkan air emulco coklat.Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 5 minit lagi.
6.Masukkan minyak masak dan gaul perlahan-lahan hingga sebati.
7.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit.
8.Keluarkan kek dari ketuhar dan terlangkupkan.Setelah 5 minit, pusingkan pada kedudukan asal.Tujuannya supaya kek tidak mendap.
9.Hiaskan kek.
cantik kejadian kek span coklat tu... belum pernah try guna resepi ni utk kek span coklat. tq 4 sharing ;)
BalasPadammane datang bahan A tu?
BalasPadamSalam saudara/saudari Anonymous, tq atas keperihatinan,maafkan saya kerana tertinggal untuk di taip bahan A selama ni sebagai nota pada resepi, sy dah update,boleh rujuk semula resepi ye..
BalasPadamsalam sis, resepi nie boleh kukus ker?
BalasPadamSalam sis, nk tanye emulco ape ye? saya baru 1st time buat kek.. hehe
BalasPadamsalam kak rohah...menggoda resep ini. terus berkreasi kak
BalasPadam