Assalamualaikum...
Selamat petang...selamat bersiaran kembali.Hari ni saya bawak ikan siakap stim...Siapa belum makan nasi, boleh cium bau ye..hihi.Biasanya saya buat masak stim, yang jernih2 je.., tapi kali ni kasi merah2 sikit, 3 RASA tauu!!.First time buat ni..baru nak merasa "3 RASA" tu..Sedap ghupanya!!..Boleh test ye kalau yang belum pernah test tu..Test tauu...
IKAN SIAKAP STIM TIGA RASA
Resepi:Chef Norzailina
Sumber:Noreen, Ummi Zaihadi, dek_ma
Bahan:
1 ekor ikan siakap (dalam 600gm)
100ml air (boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih)
2 camb minyak | untuk menumis
Garam secukupnya
Bahan Cincang Halus:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4-5 biji cili padi
Bahan-bahan Sos:
2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plum
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis
Cara memasak:
1.Sediakan kukusan.Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
2.Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
3.Kukus hingga masak.
4.Semnetara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak.Tumiskan bahan-bahan cincang selama 1 minit.
5.Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
6.Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
7.Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
8.Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.
Salam, lama akak tak masak ikan siakap..ingat nak buat masak pindang ala Thai, belum jumpa resepi yang sesuai dan yg di cari.
BalasPadamsedapnya
BalasPadammmg suka sangat siakap 3 rasa ni
Salam kak rohah! alahaiiii sedapnyaaaaaaaa! suke ikan di masak masak mcm niii sukeeeeeeee!
BalasPadamassalam
BalasPadamsedap nih , habis sepinggan nasi akak kalu lauk ni tau he he
sedapnya...boleh jadi lapo balik ni..hihi...
BalasPadamuwaaaa....buatkan i kecur je pepagi ni...haisss.
BalasPadammabeles lah....lapar dah ni...
BalasPadam