Enaknyerr dapat makan kuih kaswi labu...
Sedap resepi Kaswi Labu Kak Besah ni.Cuma untuk ketebalan tu, maybe lain kali saya akan menggunakan loyang 8" untuk mendapatkan sedikit ketebalan pada jisim kuih.Memang terbaik, tenkiu Kak Besah.
resepi:Kak Besah
Olahan:rohaisha
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan labu manis lecek/ lenyek (setelah direbus)
2/3 cawan gula pasir
2 cawan santan
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh air kapur
1 cawan kelapa parut secubit garam untuk salutan
Cara:
1.Panaskan pengukus hingga mendidih.
2.Gaul rata semua bahan.Ikutlah cara masing-masing sama ada guna whisk, senduk, tangan ataupun blender.
3.Sapu minyak pada loyang 10", curahkann adunan ke dalamnya.Kukus selama 25-30 minit, atau hingga masak.(Bila dah masak, hasil ketebalannya adalah 1 inci, yang ni saya rasa ikut citarasa masing2.Jika mahu tebal, maybe kena guna loyang 8".Saya ikut cara Kak Besah iaitu iaitu guna loyang 10", hasilnya seperti dalam pic tu ).
salam rohah..berlari2 ank akk kesini..siap bwk piring kecil..kecik jew..sbb nk mintak 2 ketui..bolleeyy?..sedapnya ..minum ptg sambil duk bwh pokok..pastu ada la pulak geng2 dtg borakk..wahhh mmg best:)
BalasPadamSalam kak rohah, sorry baru sekarang dapat jenguk2 dapur akak, nampak sedap kuih kaswi tu, sya belum pernah buat lagi, tak pandai, hehe...
BalasPadamAssalam Rohah.
BalasPadamSaya suka makanan yg berunsurkan labu.nampak sedap kaswi labu ni.
salam rohah,salam kenal dari akak..terimakaseh bertandang ke mykitchen
BalasPadamakak dah try kaswi durian kaswi labu ni ada dlm list tapi masih belum terbuat2 lagi..^^
As'kum Rohah.. wahhh kaswi labu.. nampak lemak dan licin aje tu.. dengan kelapa yang penuh tu masuk mulut.. HO! HO! jangan kacau tak sedang menikmati ni hehehe
BalasPadamrohah dah buat ye kaswi labu..saya tak cuba pun lagi..macam2 versi kaswi dari kakbesah ni..hehehhe..
BalasPadamVеry enеrgetic post, I enјoуed thаt a
BalasPadamlοt. Will therе be a pаrt 2?
Here is mу homepage ... payday loans