Khamis, 1 Mac 2012

TAUFU KUKUS




 Assalamualaikum...
Selamat petang semua.Idea untuk membuat taufu kukus ni rentetan dari resepi Sotong Sumbat Taufu Berkuah.Pada asalnya saya mahu menyediakan sosnya menggunakan olahan sos tiram, tetapi masa tidak mengizinkan masa tu coz dah lewat sangat time masak semua ni.Perut dah berkorocong...huhu..


Inailah taufu yang saya gunakan untuk membuat taufu kukus.



TAUFU KUKUS
Resepi:rohah_rohaisha

Bahan-bahan:
1 paket taufu | dihancurkan sedikit (bergantung juga pada jumlah sotong)
1 biji telur
Sedikit daun ketumbar | cincang halus
Sedikit serbuk lada hitam
1 tangkai cili merah | buang biji dan potong dadu kecil
Garam

Cara penyediaan:
1.Panaskan kukuskan dan didihkan air.
2.Satukan taufu lembut, telur, cili merah, serbuk lada hitam bersama garam.Kacau menggunakan whisk.
3.Masukkan taufu ke dalam acuan kegemaran  dan kukus selama 15 minit .

Bahan Kuah/Sos:
½ biji bawang Holland | cincang
2 ulas bawang putih | racik
2cm halia | racik
2 sudu besar mayonis
1 sudu kecil rempah kari | bancuh sikit dgn air
¼ sudu kecil serbuk kunyit
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 cawan susu segar (jika suka kuah/sosnya agak pekat kurangkan yg ni)
4 biji limau kasturi | ambil jusnya

Cara  penyediaan:
1.Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga layu.Kemudian masukkan serbuk kunyit, rempah kari dan daun kari.Kacau hingga pecah minyak sedikit.
2.Masukkan pula susu segar dan mayonis.Renehkan.
3.Setelah mendidih, perasakan sos dengan gula dan garam secukupnya diikuti serbuk lada hitam.Perahkan pula jus limau ke dalamnya dan matikan api.
4.Siramkan kuah/sos ke atas taufu.

*Boleh juga makan taufu ni dengan sos cili biase jika sukakan versi sos yg simple.


1 ulasan:

  1. Kak,sedapnya tauhu kukus macam ni...kalau mkn tauhu saja tu pun dah cukup...

    BalasPadam