Assalamualaikum..Selamat petang dan beristirehat..Saya nak kongsikan kerabu yang menjadi kegemaran saya, terutamanya bila makan di salah sebuah kedai makan di tempat saya ni.Oleh kerana pantang jumpa kerabu ni bila berada kat kedai makan tu, jadi teringin sangat la pulak nak mencuba membuatnya sendiri.Dirasakan bahan2nya mudah dan senang nak disediakan.Alhamdulillah, kiranya yang dihasilkan ni tak beza diapunya rasa dengan yang saya selalu beli kat kedai yang saya maksudkan tu..Yang paling best kat kerabu ni bila dapat ratah2 perut lembu yang sememangnya kenyal2 sedap tu..Jom try..
KERABU PERUT BERSAMA KACANG PANJANG
Resepi: rohah_rohaisha
Bahan-bahan:
400++gm perut lembu | rebus bersama sedikit garam & hiris pendek
5 tangkai kacang panjang | hiris kecil dan siram dengan air
panas/toskan
Santan sederhana pekat | secukupnya (gunakan air tapis/air masak)
100gm taugeh | siram air dengan air panas/toskan
5 tangkai cili api merah | hiris kecil
1 sudu besar kerisik
1 biji limau nipis | perah jusnya
Gula dan garam secukupnya
Cara menyediakan:
1.Satukan kesemua bahan; perut lembu, taugeh, hirisan kacang panjang dan kerisik.
2.Tuangkan santan secukupnya.Tidak perlu banyak, hanya sekadar sedikit berkuah sahaja.Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.Gaul rata.
3.Perahkan jus limau nipis dan gaul lagi.
4.Hidangkan.
wah Rohaaaaa...Sedapnya. Naz suka kalau kerabu2 ni..Ratah jer pun best!
BalasPadamKerabu ni memang sedap sangat bg saya Naz,lain sikit dr yang lain.
BalasPadam