Salam ceria untuk semua.Jomlah buat Apam Tapai Marmar yang diadun dari tapai pulut.Projek saya ni terhasil sebab nak clearkan tapai pulut yang dah lama terperap dalam peti ais..Lembut apam ni dan memang kurang manis sebab saya tak berapa suka kalau terlajak manis.
APAM TAPAI MARMAR
Resepi: rohah_rohaisha
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
5 sudu besar tapai pulut | lenyek sedikit
1/2 cawan gula
2 sudu kecil yis mauripan
2 1/4 cawan air
1/4 sudu kecil garam
Sirap ros/pewarna secukupnya
Pewarna kuning secukupnya
Cara menyediakan:
1.Satukan tepung gandum, gula dan yis.
2.Masukkan air sedikit demi sedikit di ikuti garam.
3.Kacau hingga sebati menggunakan whisk/tangan hingga betul2 sebati.Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian dan warnakan.Perap aduan selama 1 1/2 jam-2 jam.
4.Panaskan 3/4 air dalam periuk kukusan.
5.Setelah menggelegak, panaskan acuan sebentar kemudian sapukan minyak.Sudukan adunan ke dalam acuan secara berselang- seli antara kedua warna tersebut/ikut kereativiti masing2.
wow cantik apam nya, pasti nya sedap juga .. ;)
BalasPadamTerima kasih Melly,enak2 aje mamamnye..anak2 pun suka.
BalasPadamAssallamualaikum Rohah..
BalasPadamNaz datang sini lak nak tgk apam yg cantik ni.. Skodeng resepi sekali.. Minta izin link blog Rohah pd blog Naz eh! Tq..4llow U too..
waalaikumussalam ..., silakan aje mencuit rasa Apam Tapai Marmar nie Naz, terima kasih banyak2 dari saya yg sentisa belajar dunia dapur ni.
BalasPadam