Resepi:Chef Hanieliza
Bahan-bahan:
Bahan A:
250gm krim keju
30gm mentega
30gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi ambil jusnya (sy guna jus lemon)
1 sudu kecil esen vanila
Bahan B:
3 biji putih telur gred A
30gm gula kastor
1/2 sudu kecil cream of tartar
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil coklat emulco
Cara memasak:
1-Panaskan oven 140C.
2-Pukul krim keju, mentega dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
3- Masukkan telur kuning satu persatu.
4- Masukkan esen vanila dan jus lemon.
5- Masukkan semua bahan B ke dalam mangkuk yang lain dan pukul sehingga kemnang menjadi ringan dan gebu.
6- Campurkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau rata.
7-Masukkan tepung jagung ke dalam adunan perlahan.Kacau rata.
8- Bahagikan adunan kepada 2:
i)1 bahagian dibiarkan warna asal
ii) 1 bahagian dicampurkan dengan coklat emulco.Kacau.
9-Lapikkan loyang dengan 2 lapis kertas minyak.Masukkan adunan dalam acuan berselang seli warna asal dengan coklat.
10-Bakar secara Steam- Bake sehingga masak (1 jam dgn suhu 140 drjh C)
11-Potong dengan pisau pelastik yg telah dicelupkan dengan air panas apabila kek telah betul2 sejuk.
Bahan A:
250gm krim keju
30gm mentega
30gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi ambil jusnya (sy guna jus lemon)
1 sudu kecil esen vanila
Bahan B:
3 biji putih telur gred A
30gm gula kastor
1/2 sudu kecil cream of tartar
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil coklat emulco
Cara memasak:
1-Panaskan oven 140C.
2-Pukul krim keju, mentega dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
3- Masukkan telur kuning satu persatu.
4- Masukkan esen vanila dan jus lemon.
5- Masukkan semua bahan B ke dalam mangkuk yang lain dan pukul sehingga kemnang menjadi ringan dan gebu.
6- Campurkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau rata.
7-Masukkan tepung jagung ke dalam adunan perlahan.Kacau rata.
8- Bahagikan adunan kepada 2:
i)1 bahagian dibiarkan warna asal
ii) 1 bahagian dicampurkan dengan coklat emulco.Kacau.
9-Lapikkan loyang dengan 2 lapis kertas minyak.Masukkan adunan dalam acuan berselang seli warna asal dengan coklat.
10-Bakar secara Steam- Bake sehingga masak (1 jam dgn suhu 140 drjh C)
11-Potong dengan pisau pelastik yg telah dicelupkan dengan air panas apabila kek telah betul2 sejuk.
nak try buat ni...wahh baru jumpa kak rohah punye nii...nice2...~~ =)
BalasPadamCubalah Izzati, sedap..tp marble yg akak buat masa ni tak cantik, silap masa menuang adunan..
BalasPadam