Khamis, 12 Januari 2012

SUP TULANG LEMBU



Selamat malam buat semua yang masih ke udara..Kisah stock  daging atau apa2 komponen yang berkaitan dengan lembu dalam freezer saya masih belum selesai..Ada tulang lembu,,, jadi saya bikin sup tulang...Segarnya hirup sup nie..



SUP TULANG LEMBU
Resepi:Rohah

Bahan-bahan:
1kg tulang lembu
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
5 inci halia
1 bunjut sup tulang
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
2 sudu kecil lada putih kisar
3-4 sudu besar rempah sup (saya guna rempah sup ADABI)
Air secukupnya
Garam dan gula secukupnya

Bahan taburan:
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng

Cara menyediakan:
1.Rebus tulang lembu hingga empuk dengan air secukupnya.
2.Apabila separuh masak, masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, halia, sup bunjut, bunga lawang, kulit kayu manis dan biji pelaga. 
3.Masukkan pula gula dan garam apabila sup kelihatan sudah masak.Diikiuti pula dengan perencah sup dan lada putih.Kacau.
4.Tutup api dan hidangkan sup bersama bahan-bahan taburan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan